Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, vrea să-l elimine pe Hristos din Constituție

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaAlexis Tsipras
Alexis Tsipras - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, intenționează să elimine orice referire la Iisus Hristos și Biserica Ortodoxă din Constituția Greciei.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Prim-ministrul Greciei, Alexis Tsipras, s-a pronunțat foarte clar pentru o separare definitivă a statul de Biserica Ortodoxă Greacă prin adoptarea unei “neutralități religioase stricte”, toate mențiunile cu privire la Iisus Hristos urmând să fie eliminate din Constituție, notează portalul Greek City Times.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras at the joint news conference with Russian President Vladimir Putin following their talks at the Moscow Kremlin, April 8, 2015. - Sputnik Moldova
În Grecia, Tsipras vrea să separe biserica de stat

Articolul 3 al Legii Fundamentale stipulează că „religia dominantă în Grecia este cea a Bisericii Răsăritene Ortodoxe a lui Hristos. Biserica Ortodoxă a Greciei, al cărui cap este Domnul nostru Iisus Hristos”.

Tsipras planifică să elimine acest articol din Constituția Greciei, anunțând această intenție în cadrul unei reuniuni a partidului SYRIZA. Premierul este convins că Biserica Greacă va accepta această propunere, “fiind suficient de matură și înțeleaptă pentru a pune bazele unei relații raționale cu statul”. În același timp, premierul nu a specificat care va fi natura relațiilor dintre cele două entități.

În cadrul ședinței grupului parlamentar al SYRIZA, Tsipras a reamintit că „este timpul ca Legea Fundamentală a Greciei să pună în valoare principiile neutralității religioase care reprezintă viitorul unei Grecii moderne”.

Ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, în orașul Minsk - Sputnik Moldova
Biserica Ortodoxă Rusă a rupt relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol

Premierul anunțase în luna iunie a acestui an că se preconizează separarea definitivă a Bisericii de Stat, formațiunea de stânga SYRIZA urmând să-i propună parlamentului un plan în această privință.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia a criticat intenția de a separa în mod unilateral Biserica de Stat. Ierarhii au argumentat că o astfel de decizie nu poate fi luată de către un partid, ci doar de popor.

Fluxul de știri
0