Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Biserica Ortodoxă Rusă a rupt relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol

© Photo : Site-ul oficial al Patriarhiei Moscovei / Pr. Igor PalkinȘedința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, în orașul Minsk
Ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, în orașul Minsk - Sputnik Moldova
Abonare
Biserica Ortodoxă Rusă a anunțat că rupe relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol, după ce aceea a demarat procedura de recunoaștere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

CHIŞINĂU, 16 oct — Sputnik. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat luni decizia de a rupe totalmente relațiile cu Patriarhatul de la Constantinopol după ce acesta a demarat procedura de recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina.

Patriarch Kirill of Moscow and All Russia handed the Holy Fire delivered from Jerusalem to all those thousands of faithful gathered at Moscow's Christ the Savior Cathedral on the Easter Night - Sputnik Moldova
Patriarhul Kiril vine în Moldova în zilele de 25-28 octombrie

Potrivit RIA Novosti, decizia luată de BORu a fost anunțată de mitropolitul de Volokolamsk Ilarion, care este responsabil de relațiile externe ale Patriarhiei de la Moscova.

El a spus că BORu a fost obligată să ia această decizie de logica ultimilor acțiuni ale Patriarhiei Constantinopolului, care a demarat procedura de recunoaștere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Potrivit Mitropolitului, acțiunile Constantinopolului, "din punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Ruse, sunt ilegale și necanonice".

"Biserica Ortodoxă Rusă nu acceptă aceste decizii, nu le va urma. Schisma rămâne schisma, liderii schismatici rămân conducătorii schismei și biserica care, după ce a recunoscut schismaticii, a intrat în comuniune cu ei, s-a exclus astfel din câmpul canonic al bisericii ortodoxe. Acesta este motivul principal pentru care suntem forțați să întrerupem comunicarea cu Patriarhia de Constantinopol, care s-a identificat pe deplin cu schisma", a spus Mitropolitul Ilarion, fiind citat de RIA Novosti.

Mitropolitul de Volokolamsk Ilarion și-a exprimat speranța că în curând Constantinopolul își va revizui decizia și astfel va fi menținută comuniunea euharistică dintre cele două patriarhii.

Ruperii relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol presupune că enoriașii Bisericii Ortodoxe Ruse nu vor putea să se împărtășească de acum încolo în bisericile Patriarhiei de la Constantinopol. În plus, episcopii și preoții nu vor putea să participe la celebrarea Liturghiei împreună cu reprezentanții Constantinopolului.

La ședința Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a participat și mitropolitul Vladimir

Mitropolia Moldovei a anunțat pe pagina sa de internet că la ședința sinodului rus a participat și mitropolitul Vladimir.

"La 15 octombrie 2018, în orașul Minsk, sub președinția Sanctității Sale Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Kiril s-a desfășurat ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. La ședință a participat în calitate de membru permanent şi Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Vladimir", anunță site-ul mitropolitan.

"Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a considerat imposibilă aflarea în continuare în comuniune euharistică cu Patriarhia Constantinopolului. În acest sens a fost adoptată Declarația Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în legătură cu atentatul Patriarhiei Constantinopolului asupra teritoriului canonic al Bisericii Ruse", precizează site-ul mitropoliei.

Fluxul de știri
0