Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mită pentru judecători: Cine sunt magistratele care vor sta în arest la domiciliu

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Curtea de Apel Bălți a decis ca judecătoarele Svetlana Tizu şi Victoria Hadîrcă să treacă în arest la domiciliu.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Judecătoarele Svetlana Tizu şi Victoria Hadîrcă, reţinute în dosarul mitei pentru judecători, vor trece din izolator în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bălţi la solicitarea avocaţilor.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Judecătorii țin cu dinții să aibă salarii de 30 de mii și cheamă Guvernul în judecată

La fel, marți a fost respins recursul medicului Vadim Scarlat, aflat în arest preventiv pentru 30 de zile.

În izolatorul CNA a rămas magistrata Liubovi Brânză, iar pentru judecătoarea Ludmila Ouş a fost menţinută decizia de arest la domiciliu. Doar magistrata Galina Moscalciuc nu a depus recurs la Curtea de Apel. În dosarul mitei pentru judecători au fost reținute zece persoane.

Este vorba despre doi magistrați de la Judecătoria Chișinău, trei de la Curtea de Apel, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și o persoană fizică. Aceştia sunt cercetaţi pentru dare şi luare de mită.

Procurorii și ofițerii anticorupție au descins marți, 23 octombrie, la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Procuratura municipiului Chișinău, precum și la domiciliile suspecților, într-un caz de corupție investigat de procurori.

Urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către procurorul general Eduard Harunjen conform elementelor infracţiunii de trafic de influență. Ulterior, la cauza respectivă au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Judecătorii care au ascuns mita în lenjeria intimă, plasați în arest preventiv

Procurorii și ofițerii anticorupție au documentat o schemă infracțională în mai multe episoade, în care sunt implicați cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar.

Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru au pretins și primit sume de bani pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare.

Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.

Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă erau “clienții” judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Procuratura Anticorupție a emis și un material video în care se vede clar cum un judecător numără banii (lei și euro), luați drept mită de la ”clienți”.

Fluxul de știri
0