CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Trei judecători din cei cinci, reținuți acum două zile într-un dosar de corupție, au primit mandate de arest preventiv în izolator, alți doi vor sta în arest la domiciliu. Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au admis parțial demersurile procurorilor pe caz, care au solicitat plasarea inculpaților în arest în izolator.
Procurorii și ofițerii anticorupție au descins marți, 23 octombrie, la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Procuratura municipiului Chișinău, precum și la domiciliile suspecților, într-un caz de corupție investigat de procurori. Urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către procurorul general Eduard Harunjen conform elementelor infracţiunii de trafic de influență. Ulterior, la cauza respectivă au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă. În urma perchezițiilor au fost reținute 10 persoane: cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar.
În urma examinării demersurilor procurorilor, instanța de judecată a decis miercuri seara plasarea în arest preventiv în izolatorul Centrului Național Anticorupție pe un termen de 30 de zile a unui judecător, alți 2 judecători primind 20 de zile de arest în izolatorul CNA. Ceilalți doi judecători și procurorul implicați în actele de corupție incriminate de procurori, au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
În privința celorlalte persoane reținute pe dosar, și anume avocatul, asistentul judiciar, medicul și persoana inculpată pe un dosar, procurorii anticorupție urmează să ceară joi, 25 octombrie, în judecată plasarea acestora în arest preventiv.
Procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, a declarat pentru Sputnik Moldova că perchezițiile și reținerile au loc în baza acordului dat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Imagini inedite: Iată cum iau mită judecătorii din Moldova - Video>>>
Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare.
Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la persoanele interesate către magistrați.
Medicul și cealaltă persoană fizică implicate în schemă erau “clienții” judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.