Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Comisia de anchetă privind Intoxicația cu insecticid: Dosarul va fi transmis Procuraturii

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaInsecticid - Imagine Simbol
Insecticid - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Concluziile Comisiei privind examinarea circumstanțelor și asistența medicală acordată persoanelor intoxicate, soldate cu deces, ar putea ajunge pe masa procurorilor.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Comisia de anchetă instituită de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a examina circumstanțele și asistența medicală acordată persoanelor intoxicate, soldate cu deces, în satul Flocoasa, raionul Cantemir, a prezentat rezultatele anchetei.

Astfel, Comisia a constatat că decesul copiilor a survenit în urma intoxicației grave pe cale inhalatorie cu insecticidul organofosforic „Valsafid”, extrem de toxic, din clasa I de toxicitate. Preparatul „Valsafid” a fost utilizat de către persoane neautorizare și neinstruite.

Porumb - Sputnik Moldova
Societate
Avertizarea salvatorilor după cazul de intoxicație cu insecticide la Cantemir

Instituțiile Medico-Sanitare Publice implicate şi Centrul de Sănătate Publică Cantemir au reacționat prompt şi au efectuat activităţile necesare cu privire la notificarea şi cercetarea cazurilor de intoxicații acute neprofesionale exogene de etiologie chimică.

La rândul său, Serviciul de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească a acordat asistența medicală simptomatică, deoarece membrii familiei au comunicat utilizarea toxicului abia la a doua solicitare.

La fel, Comisia a depistat că în fișele de solicitare, anamneza epidemiologică sunt incomplete. SAMUP nu a respectat cerințele ordinului Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în ceea ce privește regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etapa de prespital.

La etapa de staționar, volumul de asistență medicală de urgență a fost coordonat cu specialiștii de profil ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale iar măsurile organizatorice întreprinse de tratament în condițiile Centrelor Specializate au fost corecte.

Comisia a formulat mai multe recomandări

- Efectuarea de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a unei cercetări interne a cazului, cu întreprinderea măsurilor de rigoare inclusiv interzicerea activităţilor de fumegare cu preparate toxice în încăperi neamenajate din preajma locuinţelor fără a ţine cont de regulile de utilizare a acestor produse;

- Finalizarea cercetării și transmiterea dosarului Procuraturii Generale cu propunerea de a fi trase la răspundere persoanele care se fac vinovate de tragedie; - Organizarea unei conferințe clinico-anatomice pentru discutarea cazurilor de deces în Instituțiile nominalizate, cu implicarea în calitate de reprezentanți a specialiștilor principali ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a medicilor legiști.

Врач в больнице, архивное фото - Sputnik Moldova
Societate
Autoritățile sunt în alertă: Detalii privind cazul de intoxicație mortală la Cantemir

- Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor să organizeze, de comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a unor activități de informare, de profilaxie și neadmitere a intoxicațiilor cu pesticide și insecticide utilizate în sectorul agricol din localitățile rurale.

- Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească să asigure îndeplinirea prevederilor anexei nr.4 al ordinului MS, nr 85 din 30.03.2009 privind regulamentul de organizare a asistenței medicale bolnavilor suspecți de îmbolnăvire prin boli infecțioase inclusiv extrem de contagioase, boli diareice acute, toxico-infecții alimentare la etapa de prespital.

Amintim că cinci membri ai unei familii din localitatea Flocoasa, raionul Cantemir, au fost transportați în stare gravă la spital, având semne de intoxicație cu o substanță chimică. Din păcate, trei copii au decedat la spital. Ceilalți doi pacienți, mama și bunica, au fost transportați la Chișinău.

Avertizarea salvatorilor după cazul de intoxicație cu insecticide la Cantemir

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI atenționează populația asupra pericolului intoxicației cu insecticide și pesticide. În condițiile în care organismul uman vine în contact cu substanțe concentrate sau chiar cu doze mici, dar repetate, se pot produce intoxicații a căror gravitate depinde de doza absorbită în organism.

Potrivit specialiștilor, simptomele intoxicației pot apărea la câteva ore de la pătrunderea toxicului în organism. Persoana intoxicată poate acuza dureri de cap, oboseală, amețeli, în cazuri mai grave ar putea avea convulsii, tulburări de vedere și echilibru, pierderea cunoștinței.

Fluxul de știri
0