Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Autoritățile sunt în alertă: Detalii privind cazul de intoxicație mortală la Cantemir

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaВрач в больнице, архивное фото
Врач в больнице, архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit medicilor de la Urgență, mama copiilor care au murit în urma intoxicației cu o substanță a refuzat transportarea acestora la spital.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik. Tragediei de la Cantemir a alertat autoritățile, care urmează să verifice atât modul în care au acționat medicii de pe ambulanță, dar și respectarea regulilor de utilizare a unor substanțe extrem de toxice.

În contextul informațiilor apărute în presă cu privire la cazul familiei intoxicate din localitatea Flocoasa, Cantemir, Centrul Național de Asistență Medicală Prespitalicească a venit astăzi cu mai multe precizări.

La prima chemare, mama a refuzat internarea copiilor

Astfel, Serviciul AMUP a fost solicitat inițial pe data de 29 octombrie, la ora 03:15, pentru trei copii, cu simptome de vomă, dureri epigastrice și amețeală. O echipă AMUP s-a deplasat la locul solicitării. Mama a relatat că voma a apărut brusc, pe data de 28 octombrie, la ora 23:30, după ce copii au consumat anumite produse alimentare.

La spital - Sputnik Moldova
Societate
Durere fără margini: Încă un copil a murit din cauza intoxicației la Cantemir

Preventiv, medicii au stabilit diagnosticul de gastro-enterită acută. Pacienților li s-a acordat ajutorul medical de urgență, iar medicii au insistat ca aceștia să fie transportați la spital, subliniază sursa.

Mama însă a refuzat transportarea la spital a copiilor, refuzul fiind indicat în documentația medicală. Echipa a solicitat ca minorii să fie supravegheați de medicul de familie.

La ora 06:59, pe 29 octombrie, a fost făcută o solicitare repetată în adresa Serviciului AMUP, la acea oră simptome de intoxicație prezentând atât mama, cât și bunica minorilor.

Cei cinci pacienți au fost transportați la Spitalul din Cantemir.

Din nefericire, toți cei trei copii, de 4, 8 și 11 ani, au murit ulterior la spital. Cele două femei se află în stare gravă.

Familia s-a otrăvit cu fosfura de aluminiu, substanța activă a preparatul VALSAFID, utilizat  în depozite pentru combaterea chimică a dăunătorilor (insectelor) la grâu, mazăre și porumb.

Bunicul copiilor a prelucrat recolta de grâu cu acest insecticid după care a pus cerealele la păstrare în verandă, în apropierea camerei în care dormeau victimele.

Două dosare penale în cazul intoxicației de la Cantemir

Procuratura a inițiat două cauze penale pe acest caz. Primul dosar penal vizează încălcarea regulilor de utilizare a substanțelor toxice.

Pacient la spital - Sputnik Moldova
Societate
O familie intoxicată la Cantemir: Doi copii au murit la spital

În cel de al doilea urmează să se verifice verifică dacă medicii de la Urgență le-au acordat victimelor ajutor medical corespunzător.

Măsuri de securitate la Cantemir

Totodată, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor s-a autosesizat pe marginea cazului de intoxicație de la Cantemir.

Astfel, reprezentanții Direcției raionale pentru siguranța alimentelor Cantemir, în comun cu cei ai procuraturii raionale și ai comisariatului raional de poliție s-au deplasat la fața locului, unde au constatat, că  într-o gospodărie privată, în scop de păstrare a unui lot de grâu de 7-8 tone, a fost aplicată o doză sporită de fumigant, măsurile de protecție fiind ignorate.

A fost asigurată paza pentru a nu admite pătrunderea în local a persoanelor străine. Specialiștii ANSA au discutat cu medicii de la Urgență pentru a-i informa despre specificul produsului chimic în vederea alegerii schemei de tratament.

Astăzi, un grup de specialiști din aparatul central ANSA s-a deplasat în raionul Cantemir pentru a stabili proveniența fumigantului și pentru a lua toate măsurile de prevenire a utilizării acestui preparat periculos.

De asemenea, ANSA a venit cu o atenționare în ceea ce privește utilizarea corectă și cerințele de securitate la utilizarea insecticidelor-fumiganților.

Fluxul de știri
0