Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri spectacol în SUA! Analist: Trump câștigă oricum

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisDonald Trump
Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Analist: ”Dacă Trump ar fi putut avea un discurs ca al lui Nixon, republicanii câștigau detașat, dar mașina de propagandă, care îl sabotează pe președinte chiar de la instalare e încă prea puternică”

BUCUREȘTI, 7 nov - Sputnik, Evan Răutu. Victorie majoră pentru republicanii lui Donald Trump la Senat – asta indică până acum rezultatele și exit poll-urile în urma alegerilor legislative parţiale şi regionale din SUA.  În schimb, în Camera Reprezentanților, succesul democraților este ca și asigurat.

Donald Trump obține și o victorie personală – fiind, de la Richard Nixon, primul președinte a cărui personalitate domină toată scena electorală, alegerile fiind sub semnul ”pentru sau contra lui Donald Trump” – este opinia analistului Sputnik Dragoș Dumitriu.

”În aceste condiții, chiar dacă democrații ar avea voturile necesare pentru a bloca unele mari proiecte al lui Trump în Camera inferioară, președintele are suficientă putere de promovare pentru a cere susținere publică pentru ele”, consideră Dragoș Dumitriu.

De altfel, Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe și posibil nou ambasador la ONU, a transmis că Administrația președintelui american Donald Trump este optimistă în privința rezultatului alegerilor.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Bruxelles-ul îngenuncheat: Donald Trump se declară „naționalist”

Sanders a subliniat exact aportul susținerii personale a lui Trump pentru unele victorii, menționând în acest sens cea a lui Mike Braun în Indiana și a lui Andy Kerr, în Kentucky.

Alegerile au fost mai mult un spectacol de partea democraților, spune Dragoș Dumitriu, ”s-au bazat pe artiști celebri, adică pe emoție – Trump a avut ca argument cifrele reale ale creșterii economice”.

”Până acum a fost o noapte bună pentru președinte, dar mai urmează multe ore”, a declarat Sarah Sanders. ”Suntem mulțumiți până acum, totuși va fi o noapte lungă - probabil și o dimineață”.

De menționat că, în cazul unei preconizate victorii, democrații preiau după opt ani controlul în Camera Reprezentanților.

”Așa cum spuneam, Trump câștigă chiar și dacă are controlul unei singure camera a Congresului”, conchide Dragoș Dumitriu. ”America s-a schimbat, e suficient să vezi reacțiile cetățenilor la propaganda războiului, a NATO. S-au săturat, americanii vor bunăstare, crește economică, nu aberații războinice”.

Dacă Trump ar fi putut avea un discurs ca al lui Nixon, republicanii câștigau detașat, consideră Dumitriu – dar ”mașina de propagandă, care îl sabotează pe președinte și pacea mondială, chiar de la instalarea lui Trump, este încă prea puternică”. Asupra lui Trump s-ar fi lansat alte acuzații absurde, ar fi fost sabotat și mai tare. Trump nu putea risca, spune analistul Sputnik.

Fluxul de știri
0