Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Scene macabre la Cetatea Soroca - reacția fermă a Bisericii

© Sputnik / Miroslav RotariPS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca
PS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca  - Sputnik Moldova
Abonare
Cetatea Soroca a fost pângărită, afirmă Episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, care solicită autorităților locale să nu permite transformarea Cetății în loc de manifestare a prostului gust și a pornirilor anticreștinești, anticulturale și antiumane.
Șocant: Scene macabre la cetatea Soroca - reacția fermă a Bisericii

Centrul de Resurse pentru Tineret de la Soroca organizează pentru al treilea an consecutiv Halloween Party, un eveniment în cadrul proiectului ”Decada Tineretului la Soroca”. Nimic șocant până aici pentru o asociație finanțată din exterior. Însă la o privire mai atentă constatăm că sindrofia ONG-istă este finanțată în exclusivitate de Consiliul raional și primăria orașului Soroca, după cum anunță chiar organizatorii evenimentului, cu care au și un acord de colaborare.

Un alt aspect care șochează este locația care a fost aleasă în acest an pentru organizarea distracției, la care au participat peste 700 de tineri. Dacă în 2016 mascarada a fot organizată modest, într-o școală, în 2017 - la casa de cultură, atunci în 2018, an dedicat domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, Halloween Party a fost organizat chiar în Cetatea Soroca.

Mai jos puteți vedea ce s-a întâmplat pe 31 octombrie la cetatea Soroca, lăsând la discreția cititorului să facă concluziile de rigoare.

Episcopul Ioan de Soroca: Cetatea Soroca - bastion al neamului, să o apărăm de pseudo-valori

În cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru Sputnik Moldova, PS Ioan, Episcop de Soroca și Vicar al Mitropoliei Moldovei a declarat că este nedumerit și regretă că evenimentul a fost organizat în Cetatea Soroca, subliniind că acest loc este unul sacru, iar halloween-ul este o sărbătoare împrumutată, care nu are nicio valoare pentru poporul nostru.

”Îmi exprim regretul, nedumerirea și chiar indignarea pentru organizarea acestui eveniment în străvechea Cetate Soroca, care este un bastion al neamului nostru, citadelă a dragostei care ne-a ajutat să ținem piept tuturor intemperiilor, citadela domnitorilor noștri”, a punctat Episcopul Ioan Moșneguțu.

Potrivit Episcopului, Cetatea, care este un simbol al neamului, a fost pângărită, iar tinerilor prezenți la acest eveniment li s-a transmis un mesaj cu caracter anti-bisericesc.

"Eu consider că Cetatea Soroca a fost pângărită, iar autoritățile locale trebuie să tragă semnale și să țină cont că au greșit. În acest sens am semnat și o adresare către autorități pentru a lua atitudine", a explicat Episcopul Ioan.

Autoritățile au greșit

Gala Tineretului Ortodox - 2017 - Sputnik Moldova
PS Ioan: trebuie să apropiem Biserica de tineri și pe tineri de Biserică

În scrisoarea sa către autoritățile locale, ierarhul atrage atenția asupra unui fenomen periculos – ”Haloween-ul s-a mutat din mall-uri și baruri într-un loc care este un simbol inviolabil al ființei noastre naționale – Cetatea Soroca, bastion al neamului”, și îi îndeamnă ca ”cel puțin din respect pentru memoria vrednicilor noștri înaintași” să nu permită pe viitor  ”transformarea Cetății în loc de manifestare a prostului gust și a pornirilor anticreștinești, anticulturale și antiumane”.

”Probabil că cei care au venit cu inițiativa de a aduce această pseudo-sărbătoare în Cetate sunt departe de aceste valori și idealuri și nu au avut nicio remușcare când au pângărit-o, dar ne întrebăm, reprezentanții autorităților publice locale, care au autorizat acest spectacol reprobabil, nu au știut că atentează la demnitatea noastră istorică și spirituală”, se întreabă retoric PS Ioan.

Autor: Cristina Baș, Cezar Salagor

Fluxul de știri
0