Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum va fi afectată Republica Moldova de sancțiunile anunțate de SUA împotriva Iranului

© Sputnik / OsmatescoPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Decanul Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Pavel Midrigan, a explicat cum va fi afectată Republica Moldova de sancțiunile anunțate de SUA împotriva Iranului.
Cum va fi afectată Republica Moldova de sancțiunile anunțate de SUA pentru Iran

Sancțiunile economice impuse de SUA Iranului ar putea afecta și economia Republicii Moldova. Potrivit decanului Facultății Relații Internaționale de la Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Pavel Midrigan, în contextul în care piața locală și cea europeană este suprasaturară cu producție agricolă, lumea arabă ar putea prezenta o oportunitate pentru produsele moldovenești. Sancțiunile anunțate de SUA împotriva Iranului ar putea să zădărnicească însă o eventuală cooperare economică a Moldovei cu lumea arabă.

„Evident că aceste sancțiuni ar putea afecta și Republica Moldova. Noi avem producție multă și încercăm să facem față pe o piață suprasaturată. Aici, și Ucraina, și România, și Bulgaria, și Ungaria au practic aceeași producție ca și noi. Respectiv, pentru noi piața din lumea arabă ar fi o oportunitate. Mai ales că observăm o încercare a Moldovei de colaborare cu unele țări din Orientul Mijlociu”, a declarat Pavel Midrigan în studioul Radio Sputnik Moldova.

Mai mult decât atât, expertul în politică externă subliniază că Moldova ar putea reprezenta o țară atractivă pentru investitorii din Orientul Mijlociu.

Города мира. Дубай - Sputnik Moldova
Moldova devine atractivă pentru investitorii din Emiratele Arabe Unite

„S-ar părea că schimbul comercial dintre Moldova și țările arabe nu este mare, dar la nivel de Guvern și oamenii de afaceri există interes pentru o colaborare. Iată vedem că și domnul Chiril Gaburici a mers în Arabia Saudită unde prezintă proiectul nostru de cetățenie. Acestea sunt acțiuni care duc la crearea unor punți între Moldova și această lume”, adaugă Pavel Midrigan.

Cert este că decizia SUA de a impune restricții economice Iranului ar putea zădărnici planurile Moldovei.

„Odată ce apar aceste restricții, ne fac și pe noi mai neputincioși”, adaugă Pavel Midrigan. 

Precizăm că, pe 5 noiembrie, au intrat în vigoare noile sancțiuni economice impuse Iranului de către SUA. Ca urmare, republica islamică nu va putea exporta petrol și face tranzacții financiare cu alte state. Uniunea Europeană nu susține însă aceste sancțiuni și a anunțat că va identifica un mecanism financiar pentru a permite companiilor europene să coopereze economic cu Iranul.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0