Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce au fost amânate audierile în Comisia de anchetă pe cazul Fundației ”Open Dialog”

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului
Ședința Parlamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Audierile privind imixtiunea în politica internă a Republicii Moldova au fost reprogramate pentru săptămâna viitoare.

CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice a decis amânarea audierilor programate pentru săptămâna curentă.

”Decizia a fost luată ca urmare a solicitărilor venite din partea unor persoane care urmau să fie audiate și care au invocat imposibilitatea de a da curs invitației”, precizează Parlamentul într-un comunicat.

Audierile au fost reprogramate pentru săptămâna viitoare și vor avea loc luni, 12 noiembrie 2018.

Vineri, 2 noiembrie, Comisia i-a audiat pe reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale și Comisiei Electorale Centrale. Procuratura Generală a expediat informații scrise, precizând că legea nu le permite procurorilor să fie prezenți la asemenea audieri.

ONG-uri, implicate în finanțarea unor partide din Moldova

Potrivit primelor informații recepționate, Comisia a constatat existența mai multor ONG-uri din străinătate, care au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, precum și elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni. Pe lângă gruparea de ONG-uri formată în jurul Fundației ”Open Dialog”, informațiile relevă și posibila implicare a unor companii în acest caz.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Adevărul iese la iveală: De cătrecine sunt finanțate unele partide din Moldova

Potrivit Parlamentului, Comisia a solicitat detalii suplimentare pentru a înțelege modul în care a acționat această grupare de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova și în ce măsură acțiunile acesteia ar fi putut influența politica internă sau afecta securitatea națională a statului.

În data de  4 octombrie, Legislativul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Comisia urmează să prezinte raportul în Parlament în termen de 60 de zile de la data fondării.

La baza creării acestei comisii au stat unele informații apărute în presă, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Potrivit democraților, care au propus crearea acestei comisii, este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

Audieri la sânge: Parlamentul va afla pentru cine lucrează unele partide din Moldova>>>

Împotriva creării comisiei s-au exprimat deputații din fracțiunile PLDM și PL. Liberal-democrații au numit intenția de a crea comisia de anchetă, drept o ”execuție a opoziției”. Liberalii au propus ca respectiva comisie să ancheteze nu doar Fundația ”Otwarty Dialog”, dar și alte ONG-uri.

În comisiei și-au delegat reprezentanți PD – 2 deputați, PSRM – doi deputați și un deputat din partea Grupului Popular European.

Fluxul de știri
0