Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon pregătește, în premieră, o declarație specială pentru Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
O declarație specială pe care o pregătește președintele Republicii Moldova pentru Parlament. Așa ceva nu a mai fost în Moldova.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, la Chișinău, că pregătește o declarație specială pe care o va prezenta în Parlamentul țării până la sfârșitul acestui an.

Șeful statului a precizat că această declarație ”va avea loc în premieră” și va fi pronunțată la sfârșitul mandatului actualului Parlament de la Chișinău

”În premieră, voi veni cu o declarație specială la sfârșitul acestei legislaturi, voi vedea, în Parlament sau în piață (Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău – n.red.). Este o perioadă de rușine pentru istoria contemporană a Republicii Moldova. Nu a mai fost așa ceva până în prezent, când jumătate din deputați au plecat din fracțiunile lor. Nu a mai fost așa în toți cei 27 de ani de independență”, a declarat președintele.

Parlamentul va avea competențe limitate din 30 noiembrie

La 30 noiembrie, mandatul Parlamentului de legislatura a XX-a va lua sfârșit. Din această dată și până la alegerea componenței noului Legislativ, deputații vor avea competențe și puteri limitate.

Президент Молдавии Игорь Додон во время пресс-конференции в Москве - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Trei posibile evoluții a evenimentelor după alegerile din februarie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că din 1 decembrie 2018 și până în februarie anului viitor, când urmează să fie ales un nou Parlament, deputații vor avea dreptul să voteze doar hotărâri și legi ordinare.

”Pe data de 30 noiembrie expiră mandatul actualului Legislativ. După acea dată, Parlamentul mai există până la alegerea unui nou Legislativ, dar competențele și puterile îi vor fi limitate. Poate adopta doar legi ordinare și hotărâri de Parlament”, a declarat Candu.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Hotărârea Parlamentului cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare la 1 decembrie.

Exclusiv: Noul Parlament din Moldova se va putea întruni cu doar 67 de deputați>>>

Alegerile parlamentare se vor efectua în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Fluxul de știri
0