Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Cum vor candida greii din PD la alegerile parlamentare din 2019

© Sputnik / Miroslav RotariМестные выборы
Местные выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Democratul Marian Lupu, președintele fracțiunii PD în Parlament, a fost invitatul special la Sputnik Moldova. Discuțiile au vizat și alegerile parlamentare din februarie 2019.

CHIȘINĂU, 5 nov – Sputnik. Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a vorbit în exclusivitate pentru Sputnik Moldova despre listele electorale ale democraților pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 24 februarie 2019.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon pregătește, în premieră, o declarație specială pentru Parlament

Democratul a declarat în cadrul interviului pentru Sputnik Moldova că la etapa actuală este prematur să se vorbească despre cum vor candida ”greii” din PD la parlamentarele din februarie: pe liste de partid sau în circumscripții uninominale.

” Aceste discuții sunt premature. Mai sunt lunile noiembrie, decembrie, ianuarie.  Fiecare lucru vine la timpul său”, a declarat democratul.

Lupu a precizat că lista electorală și candidații în circumscripțiile uninominale vor fi întocmite în urma discuțiilor și a unei analize care se vor desfășura în partid.

”În politică ca și în viață, uneori ziua aduce cât nu aduce anul. Să nu grăbim lucrurile, mai avem suficient timp. Fiecare partid la timpul său își face tema pentru acasă, se discută, se analizează și din moment ce toate aceste procese pe intern se vor încheia, vor fi anunțate public”, a declarat liderul fracțiunii parlamentare a PD pentru Sputnik Moldova.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, premierul Pavel Filip și majoritatea miniștrilor din Guvern sunt membri ai Partidului Democrat din Moldova, care din ianuarie 2016 se află la guvernare în Republica Moldova.

Noutățile care vor fi implementare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019. Hotărârea Parlamentului cu privire la desfășurarea alegerilor parlamentare pe data de 24 februarie va intra în vigoare la 1 decembrie.

Alegerile parlamentare se vor efectua în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Exclusiv: Noul Parlament din Moldova se va putea întruni cu doar 67 de deputați

Potrivit Codului Electoral, desemnarea candidaţilor la funcţia de deputat pentru circumscripţia naţională şi pentru fiecare circumscripţie uninominală se face potrivit prevederilor statutare ale partidelor sau blocurilor electorale. Partidul sau blocul electoral poate înainta:  lista de candidaţi pentru circumscripţia naţională, care nu va fi mai mică de 30 de persoane şi nu va depăşi numărul de 55 de persoane și câte un candidat pentru fiecare circumscripţie uninominală.

Modelul listei de candidaţi se aprobă de către Comisia Electorală Centrală.

Aceeaşi persoană poate fi inclusă doar într-o singură listă de candidaţi, din partea unui singur concurent electoral. Persoana inclusă în lista de candidaţi din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripţiei naţionale poate candida şi într-o singură circumscripţie uninominală din partea aceluiaşi concurent electoral sau în calitate de candidat independent.

Concurenţii electorali au dreptul să retragă întreaga listă de candidaţi, să înlocuiască un candidat, să anuleze decizia privind includerea în listă a unui candidat anume, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.  Decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidaţi se adoptă de către formaţiunea care a înaintat candidatura, ori a înaintat lista de candidaţi şi se prezintă Comisiei Electorale Centrale, aceasta aducând-o la cunoştinţa publică imediat.

Candidatul independent din circumscripţia uninominală are dreptul să îşi retragă candidatura, dar nu mai târziu decît cu 14 zile înainte de ziua alegerilor. În acest caz, decizia privind retragerea se adoptă de candidat şi se prezintă organului electoral, care o aduce la cunoştinţa publică imediat.

Unii deputați din Moldova vor ajunge în viitorul Parlament prin tragere la sorți>>>

Candidatul din circumscripţia uninominală înaintat de către un partid politic, altă organizaţie social-politică sau bloc electoral poate fi retras de către partidul politic, organizaţia social-politică sau blocul electoral care l-a desemnat, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor. Decizia privind retragerea se adoptă de acelaşi organ al partidului politic, organizaţiei social-politice sau bloc electoral care l-a desemnat şi se prezintă organului electoral, care o aduce la cunoştinţa publică imediat.

Dacă în circumscripţia uninominală a fost înregistrat un singur candidat şi acesta şi-a retras candidatura ori nu a participat la alegeri din alte motive, în circumscripţia respectivă se organizează alegeri parţiale,

Codul Electoral prevede că Parlamentul se va putea întruni și fără componența întreagă de 101 deputați. Legislativul se poate întruni în prima ședință după alegeri și cu 67 de deputați. Parlamentul poate fi format dacă 2/3 din mandate au fost validate. Parlamentul se poate convoca în prima ședință, să aleagă organele de conducere și să stabilească procedura de activitate.

Mihai Ghimpu - Sputnik Moldova
Anunț bombă: Mihai Ghimpu părăsește postul de președinte al PL

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Parlamentul de legislatura a XX-a a fost ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat la data de 30 noiembrie 2014. Potrivit Codului Electoral al țării, alegerile parlamentare ordinare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

Fluxul de știri
0