Economia Ucrainei, într-o situație catastrofală: Ce se va îmtâmpla cu țara vecină

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaФлаг Украины на здании Верховной рады в Киеве
Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Moldova
Abonare
În ce situație ar putea ajungă Ucraina dacă va îndeplini cerințele FMI: prognozele nu sunt deloc optimiste.

CHIȘINĂU, 1 nov – Sputnik. Economia ucraineană se află într-o situație catastrofală, a declarat deputatul în Rada Supremă Vadim Rabinovici la un post privat de televiziune.

„La sfârșitul lunii august, datoria externă a țării a constituit 47,5 miliarde de dolari. Datoria externă și cea internă, cumulativ, se apropie de 75 de miliarde. În proiectul bugetului pentru anul următor articolul principal la capitolul cheltuieli prevede achitarea datoriei externe. Ceea ce înseamnă că noi toți, copiii și nepoții noștri suntem „incluși” în aceste bugete și va trebui să tot robim pentru acest FMI, pentru acești o sută de oameni cărora le cresc salariile și veniturile în ritmuri cosmice”, a spus politicianul, citat de RIA Novosti.

Parlamentarul a adăugat că Kievul a ridicat intenționat tarifele la serviciile comunale pentru populație, motivând acest lucru prin necesitatea de a obține ajutorul de un miliard din partea Fondului Monetar Internațional.

NATO - Sputnik Moldova
Ultima oră: Ucraina ar putea permite instalarea pe teritoriul său a unei baze NATO

Starea economiei ucrainene

După evenimentele din 2014, economia ucraineană este în declin: ramurile-cheie nu se dezvoltă, cele mai mari întreprinderi își sistează activitatea. Kievul încearcă să realizeze reforme economice, ia împrumuturi de la FMI, iar acest lucru se reflectă în cele din urmă asupra bunăstării cetățenilor: tarifele pentru serviciile comunale continuă să crească, iar salariile și pensiile rămân în continuare la un nivel redus.

Totodată, în opinia mai multor experți, situația din Ucraina se înrăutățește și din cauza unui nivel fără precedent al corupției, extinderii sectorului tenebros al economiei, întreruperii relațiilor economice cu Rusia.

Datoria externă a Ucrainei a crescut în anii 2016–2017 cu 18,9 și, respectiv, 10,9 procente. Iar în cinci ani (de la începutul anului 2013 până la începutul lui 2018) rata datoriei publice față de PIB s-a majorat de aproape două ori: de la 36,6 până la 71,8 procente.

Anterior, în cadrul negocierilor cu FMI, Kievul a majorat cu 23,5% prețurile la gaze pentru populație, începând cu 1 noiembrie. Noul tarif este de 8,5 mii de hrivne (305 dolari conform cursului oficial) pentru o mie de metri cubi. Guvernul a menționat că FMI a cerut ca prețurile să fie majorate cu 60%, însă părțile au reușit să ajungă la o variantă de compromis.

Fluxul de știri
0