Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție! Ce nu veți mai primi din 2019 la angajarea la un nou loc de muncă

© Sputnik / Мирослав РотарьРабочее место
Рабочее место - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii Republicii Moldova care se vor angaja din 1 ianuarie 2019 la primul lor loc de muncă nu vor primi un document care a fost ani de zile important pentru salariat

CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova propune abrogarea, de la 1 ianuarie 2019, a hotărârii Cabinetului de Miniștri din decembrie 2007 „Privind carnetul de muncă”.

Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului are la bază Legea din 7 iulie 2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, potrivit prevederilor căruia, din Codul Muncii au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: cum va fi calculat stagiul de cotizare în lipsa Carnetului de muncă

Astfel, carnetele de muncă vor rămâne de domeniul trecutului. Acestea vor dispărea din circuit în Republica Moldova. O lege în acest sens a fost votată de Parlament. 

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că va exista o perioadă de tranziție în care carnetele de muncă vor fi retrase. 

”Carnetele de muncă sunt o rămășiță a trecutului pe care trebuie să o depășim. În lumea întreagă, economia funcționează fără carnetele de muncă, ci în baza înregistrărilor din domeniul public”, a mai declarat președintele Parlamentului.  

Legea are drept scop simplificarea procesului de raportare financiară și statistică prin lansarea unei platforme unice de raportare la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Documentul urmărește excluderea dublării informației prezentate de agenții economici către instituțiile publice.

În prezent toți agenții economici din Moldova care au persoane angajate sunt obligați să prezinte cinci rapoarte diferite care se referă la plățile salariale și impozitele aferente și unele aspecte privind relațiile de muncă.

Potrivit autorului legii, Ministerul Economiei, odată cu trecerea la platforma unică de raportare a datelor cu privire la plățile salariale și impozitele aferente vor fi eliminate și carnetele de muncă și obligația întreprinzătorilor de a prezenta statele de personal la Inspectoratul de Stat al Muncii.

Guvernul, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină, în termen de 3 luni de la data publicării legii, vor aduce actele sale normative în conformitate cu legea adoptată. Totodată, carnetele de muncă eliberate până la data intrării în vigoare a legii ”rămân opozabile terților în condițiile stabilite de legislația aplicată până la data intrării în vigoare a legii”.

Carnetele de muncă se țin pentru toți salariații. În carnetele de muncă se înscriu datele cu privire la salariat, la activitatea lui de muncă și la stimulările pentru succesele realizate în unitate. Nu se înscriu în carnetul de muncă doar sancţiunile disciplinare. Înscrierile cu privire la motivele încetării contractului individual de muncă se efectuează în strictă conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, indicându-se articolul, alineatul, punctul și litera corespunzătoare din lege.

Fluxul de știri
0