Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Comisia care va investiga de unde primesc banii unele partide și-a ales conducerea

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul i-a numit astăzi în funcția de președinte al comisiei pe deputatul PD Igor Vremea, de vicepreședinte – pe democratul Artur Reșetnicov, iar în funcția de secretar – pe Simion Grișciuc. Votul a fost dat în urma deciziei membrilor comisiei de anchetă.

CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Comisia de anchetă creată în Parlament, care urmează să prezinte la începutul lunii noiembrie un raport cu privire la activitatea unui ONG străin în Republica Moldova și anume aspectul finanțării unor partide politice moldovenești și a imixtiunii în politica internă a țării, și-a ales conducerea.  

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Deputații de la Chișinău au început ofensiva împotriva ONG-urilor

Pe 4 octombrie, Parlamentul de la Chișinău a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept ale imixtiunii Fundației ”Otwarty Dialog” (Dialog deschis) și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlovska, în treburile interne ale Republicii Moldova și finanțării din exterior a unor partide politice din Republica Moldova.

În comisia de anchetă și-au delegat reprezentanți fracțiunile PD, PSRM și Grupul PPE. Din partea democraților au fost înaintați deputații Igor Vremea, Artur Reșetnicov și Marcel Răducan. Socialiștii sunt reprezentați în comisie de Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi. Din partea Grupului PPE a fost delegat Simion Grișciuc.

Parlamentul i-a numit astăzi în funcția de președinte al comisiei pe deputatul PD Igor Vremea, de vicepreședinte – pe democratul Artur Reșetnicov, iar în funcția de secretar – pe Simion Grișciuc. Votul a fost dat în urma deciziei membrilor comisiei de anchetă.

La baza creării acestei comisii au stat unele informații apărute în presă, potrivit cărora ar exista o legătură strânsă dintre această fundație și mai multe formațiuni politice din țară atât din Parlament, cât și din opoziția extra-parlamentară. Potrivit democraților, care au propus crearea acestei comisii, este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, Platforma Demnitate și Adevăr, în fruntea căreia se află Andrei Năstase, dar și Partidul Liberal Democrat din Moldova, care are cinci deputați în actualul Parlament.

”Informațiile apărute în spațiul public arată că parteneriatul menționat ar implica și relații financiare, care sunt interzise de legislația țării. Relațiile dintre unii lideri politici din Moldova și Ludmila Kozlovska sunt confirmate și prin apariția în spațiul public a mai multor fotografii alături de Maia Sandu, Andrei Năstase și alții”, a declarat unul din autorii proiectului, democratul Sergiu Sârbu.

Potrivit deputatului, care a făcut referire la articolele publicate în presă, prin intermediul Fundației ”Otwarty Dialog” au fost finanțate deplasări în străinătate ale mai multor persoane publice din Moldova, inclusiv lideri politici și susținători ai mai multor persoane condamnate penal în țara noastră. De asemenea, au fost desfășurate activități de lobby extern cu antrenarea acestora, în care au fost atacate instituțiile publice și ordinea constituțională a Republicii Moldova, au fost făcute îndemnuri publice spre ațâțarea vrajbei, dezbinării naționale și înjosirii demnității naționale. 

Împotriva creării acestei comisii s-au exprimat deputații din fracțiunile PLDM și PL. Liberal-democrații au numit intenția de a crea comisia de anchetă, drept o ”execuție a opoziției”. Liberalii au propus ca respectiva comisie să ancheteze nu doar Fundația ”Otwarty Dialog”, dar și alte ONG-uri. 

Comisia va prezenta un raport cu constatări, propuneri și concluzii pe marginea investigațiilor în termen de 30 de zile, începând cu ziua de 4 octombrie. 

Fluxul de știri
0