Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Un nou război rece este posibil”: Militarii NATO exersează un avertisment pentru Rusia

© AP Photo / Vadim GhirdaNato - "Atlantic Resolve"
Nato -  Atlantic Resolve - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Având în vedere faptul că aproximativ 50.000 de militari americani și NATO sunt pregătiți pentru deschiderea în această săptămână a exercițiilor militare comune Trident Juncture 18, preocupările legate de obiectivul real al operațiunii de formare masivă încep să iasă la suprafață.

CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. Se așteaptă ca exercițiile să includă participarea a 29 de aliați ai NATO în afară de cei care nu sunt membri Finlanda și Suedia. Exercițiile de o lună vor implica membri ai serviciilor care urmează cursuri aeriene, terestre și maritime.

NATO - Sputnik Moldova
Moscova: Există dovezi că NATO a promis să nu se extindă spre Est

Zeci de mii de militari vor fi ajutați de circa 150 de avioane, 65 de nave maritime și mii de vehicule militare, făcând din acest an Trident Juncture cel mai mare exercițiu al NATO din 2002, potrivit site-ului militar american Military.com.

Deși obiectivul declarat al exercițiului este acela de a se concentra pe pregătirea de luptă și operativitatea comună a membrilor NATO pentru a realiza un răspuns unificat la viitoarele amenințări de securitate, rapoartele au început să sugereze că Trident Juncture 18 are mult mai mult de a face cu trimiterea unui anumit mesaj către Rusia.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, la rândul său, a declarat anterior reporterilor la sediul NATO, la începutul acestei luni, că "ar fi o eroare de a pune Trident Junction într-un context ofensiv sau destabilizator".

Jim Jatras, analist politic și fost consilier al republicanilor din Senatul SUA, a declarat marți pentru Sputnik că toate exercițiile și desfășurările NATO sunt, desigur, semnale către Moscova.

"Desigur, aceste exerciții sunt menite să trimită un mesaj Rusiei", a spus Jatras. "Aș pune asta în aceeași categorie ca și tipul de provocări pe care le vedem în Marea Baltică și Marea Neagră pentru a-i provoca pe ruși să vedem dacă ei vor ieși și vor întâlni nave și avioane chiar în apele lor teritoriale".

"Acum, aceste exerciții nu sunt apropiate de Rusia, dar este interesant faptul că, atunci când Rusia ține manevre cu o astfel de amploare pe teritoriul său, mass-media occidentală duduie cu tot felul de lucruri despre "cât de provocatori sunt rușii", dar evident ei nu ar trebui să se simtă provocați de astfel de exerciții care sunt clar îndreptate împotriva lor", a adăugat el.

Ceea ce este și mai alarmant este faptul că Suedia și Finlanda se alătură exercițiilor, conform lui Jatras. "Aceasta este în mod clar îndreptată spre teatrul arctic, către Rusia ... Aceasta este într-adevăr o confruntare cu spectru complet împotriva Rusiei, care coincide, de asemenea, cu demonizarea non-stop în mass-media occidentală", a spus el.

Analistul american de apărare, Ivan Eland, a spus, de asemenea, pentru Sputnik prin e-mail că exercițiile sunt intenționate, ca răspuns la o multitudine de acțiuni rusești care au ofensat Occidentul.

NATO - Sputnik Moldova
NATO prezintă Rusia drept principala amenințare la securitate - Video

În opinia lui Eland, exercițiile Trident semnalează atacul unor politici mai aspre ale Statelor Unite, care vor fi îndreptate în curând către Rusia și China, din care ultima a văzut deja mai multe politici de confruntare în libertatea de navigație a SUA în Marea Chinei de Sud și războiul comerțului dintre Washington și Beijing.

"Un nou război rece este posibil, mai ales cu Rusia, deoarece SUA au relații comerciale mai puține cu aceasta decât cu China", prezice Eland.

Exercițiile Trident, care vor avea loc în principal în Norvegia, vor începe joi.

Fluxul de știri
0