Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

E lege: Toate administrațiile publice locale, obligate să facă asta începând de astăzi

© Sputnik / Cezar SalagorBustul lui Gheorghe Râșcanu-Derojinski din or. Râșcani
Bustul lui Gheorghe Râșcanu-Derojinski din or. Râșcani - Sputnik Moldova
Abonare
Legea privind punerea în aplicare a Registrului actelor locale a intrat în vigoare. Iată care sunt noile obligații ale administrațiilor publice locale și ce riscă funcționarii publici care nu vor respecta noile prevederi.

CHIȘINĂU, 29 oct - Sputnik, C.S. A intrat în vigoare legea privind punerea în aplicare a Registrului actelor locale. Astfel, începând cu ziua de astăzi, autoritățile administrației publice locale sunt obligate să includă în Registrul de stat al actelor locale toate deciziile consiliilor locale de nivelurile întâi și al doilea; dispozițiile primarului și ale președintelui raionului; actele pretorului; alte acte ale autorităților publice locale, care sunt supuse controlului obligatoriu de legalitate.

Consiliul raional Râșcani - Sputnik Moldova
Societate
Raioanele, pe cale de dispariție: Guvernul vrea să le lichideze

Potrivit legii, proiectele actelor normative ale autorităților administrației publice locale se fac publice, în vederea consultării, cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de ziua aprobării acestuia.

Totodată, persoanele responsabile de plasarea informațiilor în registrul electronic vor trebui să țină cont și de legea privind datele cu caracter personal. Astfel, pentru vizualizare publică, actul administrativ va fi plasat în varianta depersonalizată (prin hașurarea datelor cu caracter personal).

Persoana autorizată urmează să plaseze actul administrativ scanat în format .PDF în două exemplare: unul cu date depline și cea de-a doua variantă cu conținut depersonalizat, care va fi publicată ulterior pe www.actelocale.gov.md.

Totodată, în termen de 36 de luni, autoritățile administrației publice locale de nivelul al doilea vor include în Registru actele lor normative în vigoare, adoptate până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Alexandru Morcov și Elena Bodnarenco - Sputnik Moldova
Video
Emisiunea „Kilometrul 0": De ce este necesară reforma administrației publice locale

Registrul de stat al actelor locale este o resursă informaţională de stat, care conţine textele electronice ale actelor autorităţilor administrației publice locale și datele adiționale stabilite prin hotărâre de Guvern.

Amenzi pentru nerespectarea Legii

Cei care nu vor respecta aceste prevederi riscă să fie trași la răspundere. Potrivit noilor prevederi din Codul Contravențional al Republicii Moldova pentru:

  • aprobarea de către autoritatea administrației publice locale a unui act normativ al cărui proiect nu a fost publicat în vederea consultării publice se sancționează cu amendă de la 10 la 20 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.
  • Omiterea de către persoana responsabilă a termenului prevăzut de lege privind includerea actelor emise de autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv a proceselor-verbale ale şedinţelor consiliului local, a documentelor şi informaţiilor prevăzute de lege, în Registrul de stat al actelor locale se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale.
  • Împiedicarea accesului liber la şedinţele consiliului local se sancționează cu amendă de la 50 la 75 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.
  • Includerea în Registrul de stat al actelor locale a unui text care diferă de textul actului aprobat de autoritatea competentă se sancționează cu amendă de la 50 la 75 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 75 la 100 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.
  • Neincluderea pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local (raional) de către persoana responsabilă a notificării oficiului teritorial al Cancelariei de Stat se sancţionează cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale.
Fluxul de știri
0