Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Există o explicație: De ce cutremurele se produc mai des pe timpul nopții

© Fotolia / Petrovich12Сейсмограф в работе
Сейсмограф в работе  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Seismologii au descoperit o legătură între frecvența cutremurelor fazele lunii.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Seismologii din India au ajuns la concluzia că numărul cutremurelor este mai mare atunci când Luna se află mai aproape de Pământ sau în nopțile cu lună plină, din cauza gravitației exercitate de satelitul Pâmăntului asupra plăcilor tectonice, scrie Times Of India, citat de digi24.ro.

Oamenii de știință de la Bhabha Atomic Research Centre (BARC) au descoperit au mai descoperit și că marile cutremure au loc mai frecvent atunci când este Lună plină, iar Luna se află la perigeu (punctul cel mai aproapiat de Pământ) decât atunci când este Lună plină, dar Luna se află la apogeu (poziția cea mai îndepărtată de Pâmănt). Cutremurele care se petrec când avem Luna la perigeu în combinație cu Luna plină depășesc frecvent magnitudinea 6, spune dr. Vinayak G Kolvankar, seismolog la Bhabha Atomic Research Centre.

Seismograph - Sputnik Moldova
Un alt cutremur puternic în Moldova ar putea avea loc până pe data de 6 noiembrie

Totodată, spune seismologul, numărul cutremurelor și intensitatea lor scade pe parcursul zilei și este cel mai scăzut după-amiaza (între orele 15-16), apoi în creștere până spre miezul nopții.

Seismologii BARC și-au întemeiat cercetarea pe datele culese de-a lungul a 36 de ani, între 1973 și 2008, analizând diferite faze ale lunii și identificând modelele cae se repetă. Acest lucru nu înseamnă că seismele nu se pot produce și după-amiaza, spune Kolvankar, corelația care se poate face este mai degrabă legată de faptul că incidența lor poate fi mai mare pe timpul nopții, în fazele de Lună plină și atunci când satelitul Pământului se află la perigeu.

Descoperirile seismologului au fost publicate în ”New Concepts in Global Tectonics Newsletter” și în „Jurnalul Uniunii Geofizicienilor din India”.

Fluxul de știri
0