Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un alt cutremur puternic în Moldova ar putea avea loc până pe data de 6 noiembrie

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Incredibil - cutremurul din această noapte a fost prevestit. Riscul mai persistă până pe data de 6 noiembrie.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Cutremurul cu magnitudinea de 5,8 grade, care s-a produs în această dimineață în zona Vrancea și a fost resimțit și în Republica Moldova, a fost anunțat încă acum două zile. Pe pagina de Facebook ”Seismic Center - Predicție și alertă cutremur” pe data de 25 octombrie a fost anunțat un cutremur, cu epicentrul în Vrancea, cu intensitatea de 5,7 grade pe scara Richter. 

Potrivit acestei prognoze perioada seismică ar fi valabilă în intervalul 27 octombrie - 6 noioembrie 2018. Specialiștii recomandă să stăm liniștiți. 

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului din București, România, anunță că seismul a avut loc la ora 03:38:10, ora Republicii Moldova. Magnitudinea acestuia a fost de 5,8 pe scara Richter. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, la adâncimea de 151 de km.

Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de VI grade Mercalli.

Intensitatea seismului a fost simțită puternic și în Republica Moldova. Potrivit emsc-csem.org, cutremurul s-a simțit în Bulgaria, Republica Moldova și la granița cu Ucraina.

Potrivit șefului Centrului de Seismologie Experimentală al Institutului de Geologie și Seismologie, Ion Ilieș, acest cutremur a fost unul dintre cele mai puternice din utimii ani. În Moldova, seismul s-a resimțit cu o intensitate de aproape 5 grade. 

Seismologii au avertizat încă de anul trecut că 2018 va fi marcat de multe cutremure majore. După ce au studiat cutremurele de peste 7 grade de la 1900 încoace, doi cercetători americani au ajuns la concluzia că seismele puternice au fost mai numeroase după cicluri de cinci ani de încetinire a rotaţiei Pământului.

În anii marcaţi de astfel de evenimente, au loc în jur de 25-30 de mişcări telurice intense, faţă de anii normali, când media este de doar 15 cutremure majore.

Biroul Național de Statistică din Republica Moldova a prezentat un raport cu privirile la seismele cu magnitudine maximă care au zguduit teritoriul țării noastre, începând cu anul 1940 până în anul 2015.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Republica Moldova a fost zguduită de un cutremur puternic - 5,8 grade pe Richter

Potrivit statisticii, timp de 32 de ani, în perioada 1945-1977, pe teritoriul Republicii Moldova nu a fost înregistrat nici un cutremur cu magnitudine maximă.

În anul 1940, în Moldova au fost înregistrate la sfârșit de an două cutremure, în octombrie și noiembrie, cu magnitudinea de 6,2 și, respectiv, 7,4 grade pe scara Richter. Primul cutremur a fost înregistrat la ora 06:37 de minute, iar cel de-al doilea – la ora 01:39 de minute.

Alte două seisme au urmat peste 5 ani. În septembrie 1945, Moldova a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter. Un alt cutremur, cu aceiași intensitate, a fost înregistrat în luna decembrie a aceluiași an.

După o pauză de 32 de ani, teritoriul Moldovei a fost zguduit de un puternic seism devastator cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc în ziua de 4 martie 1977, la ora 19:21 de minute.

În 2018, Moldova ar putea fi zguduită de un cutremur puternic de peste 7 grade>>>

Au urmat nouă ani liniștiți din punct de vedere seismologic, iar în seara zilei de 30 august 1986, Moldova trece de un cutremur cu intensitatea de 7,0 grade pe scara Richter.

Următorul seism cu magnitudine maximă este înregistrat de specialiști în anul 1990, la 30 mai. La ora 10.40 de minute, a fost fixat un cutremur cu intensitatea de 6,7 grade pe scara Richter. Peste 10 ani, la 6 aprilie 2000, Moldova este cutremurată de un seism cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter.

Fluxul de știri
0