Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ciurea: Va putea oare Turcia să înlocuiască Uniunea Europeană pentru Moldova

© Sputnik / Vladimir PolusatovTurcia
Turcia - Sputnik Moldova
Abonare
Ce cale ar putea urma Moldova după răcirea relațiilor ei cu Bruxelles-ul? Iată părerea politologului Corneliu Ciurea.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Realitatea politică se schimbă în permanență. Uneori mai des și mai radical decât prognozează analiștii. Cine s-ar fi gândit până nu demult că relațiile dintre Chișinău și Bruxelles se vor răci. Iar în asemenea situații, țări precum Moldova au nevoie de noi „porturi” și „cheiuri”, a comentat pentru Sputnik Moldova politologul Corneliu Ciurea. În cazul dat, pentru Moldova una dintre aceste „rade” ar putea deveni Turcia.

Cereale, siloz - Sputnik Moldova
Ce afaceri vor să desfășoare antreprenorii turci în Transnistria

„Există o interpretare ciclică a istoriei, precum că aceasta se dezvoltă întotdeauna în spirală și că noi revenim de unde am pornit. Iar „noul” nu înseamnă decât ceva „vechi” și demult uitat. În principiu, așa și este. Turcia a fost întotdeauna și rămâne pentru noi unul dintre aceste „cheiuri”. Chiar în pofida faptului că, din cauza culturilor diferite, acest lucru este privit cu neîncredere”, a spus Ciurea.

Expertul este sigur că relațiile Chișinăului cu Ankara sunt convenabile și pentru autorități, și pentru opoziția parlamentară de stânga, ceea ce la face și prin aceasta unice.

„Ca din senin, au apărut niște relații foarte bune cu Turcia, atât din partea autorităților, cât și a opoziției de stânga. Și toate pe fundalul răcirii relațiilor cu Uniunea Europeană. Iar acesta este un nou joc politic. Ba mai mult decât atât: Turcia își are și ea interesele sale în Moldova”, a rezumat politologul.

Fluxul de știri
0