Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unii pensionari din Moldova ar putea primi două pensii

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
O anumită categorie de pensionari din Republica Moldova ar putea primi pe lună două pensii. Vezi despre cine este vorba.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. În Republica Moldova ar putea fi introdus un nou tip de pensie, așa numita pensie personală, care va fi acordată paralel cu pensia pentru limita de vârstă. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați socialiști.

Ce presupune proiectul și cine va primi două pensii pe lună

Deputații propun introducerea „pensiei personale”, ce constă în acordarea unui adaos de 15 la sută la pensia de bază pe care o va avea persoana la momentul intrării în vigoare legii, în cazul în care ea va fi votată în Parlament.

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Pavel Filip anunță ultima etapă de valorizare a pensiilor din Moldova

Pensia personală va fi acordată următoarelor categorii de pensionari: asiguraților beneficiar de pensie pentru limita de vârstă de la 1 ianuarie 2017 și asiguraților care au intrat în sistem până la 1 ianuarie 2017 și beneficiază de pensii pentru limita de vârstă, pensie pentru vechimea în muncă, pensie pentru unii angajați în domeniul culturii, deoarece aceste categorii primesc cele mai mici pensii.

”Această mențiune este motivată de faptul că mărimea pensiei este diferită în funcție de categoria de pensie, astfel, de acest supliment nu vor beneficia procurorii, judecătorii și alte categorii de persoane ce beneficiază de pensie specială”, potrivit autorilor.

Pentru implementarea prevederilor propuse este necesară alocarea mijloacelor financiare din bugetul de asigurări sociale în cuantum de circa 27,48 de milioane de lei anual.

Care este venitul lunar al pensionarilor din Moldova  

La sfârșitul anului 2017, în Republica Moldova erau înregistrați peste 711 mii de beneficiari de pensii. Mărimea medie a pensiilor, la 1 ianuarie 2018, constituia 1527 de lei. Cea mai parte a pensionarilor – aproape 533 de mii – primesc pensie pentru limita de vârstă, care în medie constituia 1457 de lei.

Bani - Sputnik Moldova
Societate
Pensiile din Moldova vor crește cu peste 4 mii de lei, din 1 ianuarie 2019

Alte peste 128 de mii de persoane primesc pensie de dizabilitate, al cărei cuantum mediu este de 1149 de lei. Cea mai mică pensie este cea de urmaș de care beneficiază circa 13 mii de persoane. Mărimea acesteia este de 755 de lei.

Beneficiarii de pensii, a căror mărime a fost mai mică comparativ cu minimul de existență, chiar și după indexarea din 1 aprilie, beneficiază de un supliment sub formă de alocație a cărei mărime constituie 180 de lei. 

Fluxul de știri
0