Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensiile din Moldova vor crește cu peste 4 mii de lei, din 1 ianuarie 2019

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Unele pensii din Moldova vor crește, din 1 ianuarie 2019, cu peste 4 mii de lei. Pensionarul va trebui să depună o cerere în acest sens.

CHIȘINĂU, 5 aug – Sputnik. Pensionarii care mai muncesc sau au muncit după pensie pot depune, de la 1 ianuarie 2019, cerere prin care să ceară reexaminarea mărimii pensiei. 

Potrivit noilor modificări la Legea cu privire la sistemul public de pensii, din 1 ianuarie 2019, pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă pot solicita o singură dată reexaminarea pensiei, cu condiția că mărimea pensiei reexaminate este mai mare decât cea aflată în plată.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
S-a schimbat vârsta la care pot ieși la pensie bărbații și femeile din Moldova

Reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă stabilite până la 1 ianuarie 2019 se va efectua eșalonat, în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie. Astfel, de la 1 ianuarie 2019 vor fi reexaminate pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie de la 15 ani. De la 1 ianuarie 2020 – cele stabilite până la 1 ianuarie 1999, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie până la 15 ani. 

Ulterior, de la 1 ianuarie 2021, vor fi reexaminate pensiile stabilite după 1 ianuarie 1999 până la 1 ianuarie 2019, cu stagiul de cotizare după realizarea dreptului la pensie de la 15 ani. Totodată, în următorii ani termenul stagiului de cotizare după pensie va descrește anual cu trei ani.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că pensiile care vor fi recalculate din 1 ianuarie 2019 vor crește în mediu cu 2 mii de lei, iar unele chiar cu 4 mii de lei pe lună. 

”Am analizat câteva cazuri, potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, cu cât s-ar majora unele pensii ca urmare a reexaminării și am stabilit că în mediu acestea vor crește cu aproape 2000 de lei. Dacă vorbim despre cazuri concrete, nicio pensie stabilită nu poate fi comparată cu o altă pensie. Am analizat diferite profesii: farmacist, asistent medical, paznic, șofer, sunt situații diferite și majorarea ca urmare a recalculării este diferită, fiindcă persoanele au avut un salariu diferit au achitat diferit contribuțiile sociale din acest salariu și respectiv majorarea în urma reexaminării va fi diferențiată. Vorbim și de 2 mii de lei și chiar de 4 mii de lei, dar vorbim și de 200 de lei”, a declarat Rusu.

Persoana va putea solicita reexaminarea pensiei doar o singură dată, cuantumul pensiei urmând a fi mai mare decât mărimea pensiei pe care o primește în prezent.

Fluxul de știri
0