Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Cine va fi viitorul director la ”Moldovagaz”

© Sputnik / Miroslav RotariМолдовагаз
Молдовагаз - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul de la Chișinău pregătește o candidatură care va fi înaintată Consiliului de Directori ”Gazprom” pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SA ”Moldovagaz”.

CHIȘINĂU, 27 oct – Sputnik. Guvernul Republicii Moldova, deocamdată, nu a înaintat Consiliului de Directori ”Gazprom” nicio candidatură la funcția de președinte al SA ”Moldovagaz”. Informația a fost oferită în exclusivitate pentru Sputnik Moldova de secretarul de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, care mai deține și funcția de vicepreședinte al Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz”.

Молдовагаз - Sputnik Moldova
SA ”Moldovagaz„ va fi reorganizată. Ce a discutat Pavel Filip cu un oficial ”Gazprom”

Funcția președintelui Consiliului de Administrație al SA ”Moldovagaz” a rămas vacantă în luna mai a acestui an. Directorul de atunci al companiei a fost numit de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informație și Securitate.

Vitalie Iurcu a declarat pentru Sputnik că responsabilii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii și Gazprom încă nu au purtat discuți pe subiectul respectiv.

Exclusiv: Moldova renunță la gazul rusesc? Precizarea făcută de Chiril Gaburici>>>

”Acum este asigurat interimatul de vicepreședintele Consiliului de Administrație al SA ”Moldovagaz”, Iacov Cazacu. Important este ca să fie asigurată continuitatea activității companiei”, a declarat Iurcu.

Secretarul de stat a precizat că cel mai probabil subiectul alegerii unui nou președinte la ”Moldovagaz” va fi discutat la una din întrevederile următoare dintre membrii Guvernului de la Chișinău și cei de la ”Gazprom”. Data unor asemenea discuții nu a fost încă stabilită.

”Probabil vom discuta acest subiect în cadrul următoarelor negocieri cu responsabilii de la Gazprom, care deocamdată nu este clar când va avea loc”, a declarat secretarul de stat.  

Potrivit lui Iurcu, perioada interimatului la șefia ”Moldovagaz” nu este limitată.

”Dar logic este că o așa companie ca ”Moldovagaz” nu poate avea în funcția de director un interimar o perioadă lungă de timp”, a precizat funcționarul.

Secretarul de stat la Ministerul Economiei susține că nu se știe dacă discuțiile cu privire la noul șef la ”Moldovagaz” vor fi purtate până la sfârșitul anului în curs.

”Vom discuta cu acționarii când va fi momentul oportun ca să abordăm acest subiect. Trebuie să verificăm agenda în funcție și de orarul responsabililor de la Gazprom. Astfel de propuneri intervin în regim de lucru”, a precizat pentru Sputnik Vitalie Iurcu.  

Cine este cel care va ocupa funcția de președinte al ”Moldovagaz”

”În prezent, compania activează în regim normal. Nu avem lipsă de contact sau lipsă de comunicare cu cei de la Gazprom”, a adăugat secretarul de stat.

Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova
Igor Dodon susține că Moldova ar putea primi gaz mai ieftin din Rusia

Vitalie Iurcu a fost întrebat dacă în prezent Guvernul de la Chișinău analizează vreo candidatură pentru funcția de președinte al SA ”Moldovagaz”.

”Nu am discutat încă, vom discuta”, a răspuns secretarul de stat.

Sputnik Moldova a dorit să afle dacă această funcție nu va fi ocupată chiar de Vitalie Iurcu, care este și vicepreședinte al Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”. Iată ce a răspuns secretarul de stat:

”Bună întrebare. Nu m-am gândit la aceasta. Avem alte sarcini acum importante de rezolvat”, a răspuns Iurcu.

”Dar dacă vi se propune să ocupați acest post”, a întrebat reporterul Sputnik Moldova.

”Noi ca pionerii, unde ne trimite patria, acolo vom face față”, a răspuns secretarul de stat.

Decizia se ia de acționarul majoritar

Procedura de numire a președintelui SA ”Moldovagaz” este următoarea: Guvernul vine cu propunerea candidaturii pentru această funcție, iar ”Gazprom” poate accepta sau respinge candidatura propusă de Executivul de la Chișinău. Decizia se ia la Consiliul Directorilor al ”Gazprom”, în coordonare cu Guvernul de la Chișinău.

Fluxul de știri
0