Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări pe piața bancară din Moldova: Anunțul făcut de reprezentantul BERD

© Photo : BNM / Marin IliutGuvernatorul BNM, Sergiu Cioclea și vicepreședintele BERD, Alain Pilloux
Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea și vicepreședintele BERD, Alain Pilloux - Sputnik Moldova
Abonare
După ce și-au schimbat proprietarii, Banca Națională a Moldovei, anunță că două bănci din Moldova vor putea accesa fonduri de la instituții internaționale pentru a credita agenții economici.

CHIȘINĂU, 26 oct - Sputnik. Două bănci din Moldova vor obține acces la finanțările organizațiilor internaționale, inclusiv din partea BERD, sporind astfel capacitatea de creditare a agenților economici din sectorului privat. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) condusă de Alain Pilloux, care se află în vizită în Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor cu guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, și ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, Alain Pilloux a menționat că ”schimbarea calitativă a proprietarilor la două bănci sistemice, BC ”Victoriabank” S.A. și BC „Moldova-Agroindbank” S.A., pe parcursul anului 2018 va permite accesul acestor instituții la finanțările organizațiilor internaționale, inclusiv din partea BERD, sporind astfel capacitatea de creditare a agenților economici din sectorului privat”.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Iată cu cât a vândut statul acțiunile de la Moldova Agroindbank

Totodată, în cadrul întrevederii, Pilloux l-a prezentat pe Matteo Patrone, care este noul director executiv pentru Europa de Est și Caucaz. La întrevedere au participat viceguvernatorul Cristina Harea din partea BNM, precum și Angela Sax, director al Oficiului BERD în Republica Moldova, Ana Draskovic, responsabilă de dezvoltarea afacerilor cu companiile din țările de operațiune, Nadejda Litvac, bancher principal și Dragos Andrei, Director supleant pentru Moldova, România, Turcia, Azerbaidjan și Kîrghîzstan, care reprezintă autoritățile naționale în Consiliul de administrație al BERD.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova - peste 1,2 miliarde euro în 120 de proiecte și un volum record de investiții semnate în 2017, de 130 milioane euro.

Fluxul de știri
0