Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cu cât a vândut statul acțiunile de la Moldova Agroindbank

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Proprietății Publice a făcut publică suma cu care au fost vândute cele 41,09 la sută din acțiunile Moldova Agroindbank.

CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Statul a vândut cele peste 41,09 la sută din acțiunile la „Moldova Agroindbank” la prețul de 451 533 325,95 de lei moldovenești. 

Astăzi, 2 octombrie, în cadrul licitației cu strigare desfășurate pe piața reglementată a Bursei de Valori, Consorțiul HEIM Partners Limited, format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL — societate de investiții cotată din Lituania și Horizon Capital –gestionar a unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii a achiziționat 426 365 acțiuni nou emise de banca de importanță sistemică B.C. „Moldova Agroindbank” S.A. Acțiunile au fost expuse la vânzare de Agenția Proprietății Publice, în corespundere cu prevederile Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice.

Moldova-Agroindbank - Sputnik Moldova
Autoritățile Republicii Moldova au mai făcut un pas spre curățarea sistemului bancar

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a afirmat că evenimentul reprezintă un pas important în consolidarea și fortificarea sistemului bancar din Republica Moldova. 

”Ținând cont de mărimea băncii “Moldova-Agroinbank” — aproape o treime din întreg sistemul, venirea unui nou investitor de calitate, cu servicii și produse bancare noi, va avea un impact pozitiv asupra întregii economii și va favoriza competitivitatea sectorului bancar din țara noastră”, a menționat ministrul.

Directorul executiv al BERD pentru instituțiile financiare, Francis Malige, a salutat determinarea autorităților Republicii Moldova de a reforma sectorul bancar. 

„Guvernul a demonstrat o voință politică puternică și a hotărât să curețe sectorul bancar. A luat o decizie curajoasă de a sprijini procesul de vânzare al MAIB, care fără îndoială va contribui la servicii bancare mai bune și la investiții mai puternice în economia Republicii Moldova în ansamblu”, a menționat reprezentantul BERD. 

Preşedintele Comitetului de Conducere al BC „Moldova Agroindbank” SA, Serghei Cebotari, a menționat că prin această tranzacție banca intră într-o nouă etapă a dezvoltării sale, care va aduce beneficii clienților, acționarilor și societății în general. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat astăzi într-o conferință de presă separată că această tranzacție ”face parte din măsurile de curățare a sistemului bancar”. Potrivit șefului Legislativului, banii din această tranzacție vor veni în bugetul statului. Totodată și clienții vor simți beneficii de pe urma acestei acțiuni.  

”Această tranzacție presupune concurență, rate la credite mai mici, sănătate în sistemul bancar, iar per economie doar beneficii”, a declarat Candu.

Consorțiul internațional de investitori este format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Horizon Capital — gestionar al unui fond de investiții creat de instituții financiare internaționale notorii și Invalda INVL — societate de investiții cotată din Lituania, cu experiență în sectorul financiar-bancar.

Fluxul de știri
0