Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Detalii despre medicul reținut de procurori: Avea calitatea de învinuit într-un alt dosar

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение  - Sputnik Moldova
Abonare
Medicul reținut în ”dosarul judecătorilor” avea calitate de învinuit într-o cauză care se referea la moartea unui nou-născut.

CHIȘINĂU,  25 oct – Sputnik. Procurorii vor cere mandate de arestare preventivă pe numele medicului, avocatului, inculpatului şi asistentului judiciar, reţinuţi marţi în cadrul „dosarului mitei pentru judecători”.

Procuratura informează că judecătorii de instrucţie urmează să se pronunţe în cel mai scurt timp asupra demersurilor procurorilor.  Şedinţele se desfăşoară la judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, între orele 12.30 și 14.30.

Апелляционная палата Curtea de apel - Sputnik Moldova
Societate
Exclusiv: Procurorul general, despre perchezițiile de la Curtea de Apel. Cine este vizat

Amintim că în urma examinării demersurilor procurorilor, instanța de judecată a decis miercuri seara plasarea în arest preventiv în izolatorul Centrului Național Anticorupție pe un termen de 30 de zile a unui judecător, alți doi judecători primind 20 de zile de arest în izolatorul CNA. Alți doi judecători și procurorul implicați în actele de corupție, au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procuratura  Anticorupție menționează că avocatul, inculpatul şi asistentul judiciar sunt învinuiţi de transmiterea şi intermedierea transmiterii unor sume de bani magistraților pentru ca aceştia să ia decizii favorabile în privinţa unor terţi.

În ceea ce-l priveşte pe medic, acesta este învinuit că i-a transmis unui magistrat, prin intermediul asistentului judiciar (ambii reţinuţi în cauza dată), 2000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care medicul avea calitate de învinuit. Dosarul de învinuire a medicului, aflat în gestiunea Procuraturii municipiului Chişinău, se referă la decesul unui nou-născut şi pretinsa neglijenţă a medicului care ar fi condus la moartea copilului.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Judecătorii care au ascuns mita în lenjeria intimă, plasați în arest preventiv

Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. În apărarea sa, medicul a solicitat o expertiză în comisie care însă a oferit alte concluzii, diferite de primele. Ca să pună punct divergențelor, părinţii nou-născutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, însă solicitările lor nu au fost acceptate de magistrat. Pentru a fi admisă expertiza care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecătorului care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât şi a părinţilor copilului decedat.

Procurorii și ofițerii anticorupție au descins marți, 23 octombrie, la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Procuratura municipiului Chișinău, precum și la domiciliile suspecților, într-un caz de corupție investigat de procurori. Urmărirea penală pe cauză a fost dispusă de către procurorul general Eduard Harunjen conform elementelor infracţiunii de trafic de influență. Ulterior, la cauza respectivă au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă. În urma perchezițiilor au fost reținute 10 persoane:  cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat pe un dosar.

Fluxul de știri
0