Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bombă: Premierul anunță majorări de salarii - vezi de când

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип  - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul va majora salariile pentru bugetarii din domeniile educaţiei, sănătății, asistenţei sociale şi pentru autorităţile publice locale - iată anunțul făcut de premierul Filip.

CHIȘINĂU, 24 oct - Sputnik. Guvernul va majora salariile pentru bugetarii din domeniile educaţiei, sănătății, asistenţei sociale şi pentru autorităţile publice locale, începând cu 1 decembrie. Anunțul a fost făcut de premierul Pavel Filip în cadrul unei conferințe de presă.

Premierul a menționat că a fost identificară formula potrivită care va înlătura dezechilibrul bugetar.

”Până acum am avut legi separate pentru diferite structuri și nu exista echitate. Acum avem o lege unitară, care va elimina haosul din sistemul salarial”, a declarat Filip.

Totodată, premierul a subliniat că noul sistem va fi unul mai simplu și va garanta majorări anuale, astfel că ”nimeni nu va avea de pierdut nici un leu. Cu toții își vor păstra cel puțin veniturile care sunt astăzi”. El a mai ținut să precizeze că, în urma implementării reformei, nimeni dintre cetățenii apți de muncă nu vor mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei. De asemenea, diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de doar 15 trepte și nu 33 cum a fost până în prezent.

lei, леи - Sputnik Moldova
Din 1 decembrie, unele salarii din Moldova vor crește cu 90 de procente

Astfel, dacă până acum un asistent medical primea în mediu 2806 lei, în urma reformei, acesta va avea un salariu de 5220 de lei lunar. De asemenea, efectul creșterii salariilor îl vor simți cei din învățământul preuniversitar. Spre exemplu, salariul mediu al dădacelor va crește cu 109%  - de la 1454 până la 3042 lei, iar peste 8 mii de persoane, care activează ca ajutor de educator, vor beneficia de o creștere salarială de aproape 90 la sută.

Precizăm că inițial, anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, după ședința săptămânală a Partidului Democrat, formațiune care se află la guvernare în Republica Moldova.

Fluxul de știri
0