Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Evoluțiile în dosarul transnistrean, discutate cu ușile închise în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание парламента
Здание парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică a organizat audieri cu privire la evoluțiile în dosarul transnistrean.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. În anul 2018 dialogul în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană s-a dinamizat în toate platformele de interacțiune existente și este mai intens comparativ cu anii precedenți. Declarația a fost făcută la audierile privind problemele existente în procesul implementării ultimelor acte semnate în cadrul procesului de reglementare transnistreană, organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

Звезда на Водовзводной башне Московского Кремля - Sputnik Moldova
Politică
Maria Zaharova: Rusia nu a uitat niciodată de regiunea Transnistreană

La discuții au participat reprezentanții Biroului de Reintegrare, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Serviciului de Informații și Securitate și ai Agenției Servicii Publice. Audierile propriu-zise s-au desfășurat cu ușile închise.

”Subiectul transnistrean rămâne unul prioritar pentru securitatea, apărarea, ordinea publică din Republica Moldova și există interes cu privire la evoluțiile care se produc”, a declarat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Eugen Carpov.

Din 9 octombrie, mașinile din Transnistria vor putea trece hotarul Republicii Moldova>>>

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a menționat că progresele din cadrul negocierilor au condus la mărirea capacității podului de la Gura Bâcului pentru circulația autovehiculelor de la 3,5 tone la 10 tone.

Recent, a fost finalizat un studiu de fezabilitate, efectuat de către Guvern împreună cu Delegația UE în Republica Moldova. Potrivit documentului, există posibilitatea admiterii în circulație a vehiculelor cu masa totală de până la 25 de tone (pentru sarcini necontrolate) și de maxim 40 de tone (pentru sarcini excepționale unice). În acest caz, se impune respectarea mai multor condiții: efectuarea unei expertize suplimentare pentru verificarea încărcăturii pe pod, nu va fi instituit niciun terminal vamal internațional înainte de a ajunge pe podul de la Gura Bâcului, nu vor fi mărite forțele în acest perimetru și nu vor fi conectate alte echipamente.

”Noi privim podul de la Gura Bâcului din prisma liberei circulații, în vederea consolidării măsurilor de încredere, în timp ce partea transnistreană privește, mai mult, sub aspect economic. Din acest considerent, noi în continuare vom purta discuții astfel încât să sensibilizăm nu doar partenerii internaționali, dar și să înțelegem pentru ce investim în acest pod”, a menționat Cristina Lesnic.

Oficialul a mai precizat că au fost apostilate circa 141 de diplome, cele mai multe fiind destinate pentru Italia, SUA, Bulgaria și Franța.

Cristina Lesnic s-a referit și la problema școlilor cu predare în limba română, menționând că Chișinăul va insista asupra asigurării liberei circulații, fără notificări și liste prealabile, a celor circa 1 500 de elevi, inclusiv a profesorilor și a personalului tehnic.

”Ne propunem ca, până la sfârșitul anului, acești copii să circule liber, nestingherit și să aibă dreptul la educație ca și elevii de pe malul drept al Nistrului”, a subliniat Cristina Lesnic.

Правительство непризнанной ПМР заключило два инвестсоглашения с зарубежными инвесторами. - Sputnik Moldova
Forumul investițional din Transnistria: Au fost semnate două acorduri importante

În ceea ce privește accesul în traficul rutier internațional al mijloacelor de transport, viceprim-ministrul pentru Reintegrare a anunțat că există deja ieșiri spre UE, la frontiera cu România, fără incidente. Circa 95% din cei cărora le-au fost procesate cererile pentru înregistrarea mijloacelor de transport din regiunea transnistreană sunt cetățeni cu buletinul de identitate al Republicii Moldova. Cristina Lesnic a mai precizat că este necesară monitorizarea acestui proces, deoarece există multe solicitări din partea persoanelor care doresc înregistrarea mijloacelor de transport. 

Potrivit oficialului, accesul la terenurile agricole de după traseul Camenca-Tiraspol a fost restabilit pentru 83,08 la sută din suprafața totală de circa 6 500 hectare cu circa 5 600 de proprietari. Suprafața de terenuri rămasă aparține administrației publice locale, terenurile care fac obiectul succesiunii, persoanele care se află peste hotarele țării.

Rezultatul întâlnirii dintre Dodon și Kozak: Iată ce au discutat politicienii>>>

Potrivit reprezentantului Agenției pentru Servicii Publice, Oleg Rotaru, 584 de autovehicule și 5 motociclete din regiunea transnistreană au fost înregistrate, fiind deservite 760 de persoane, dintre care 660 dețin actele de identitate ale Republicii Moldova. Oleg Rotaru a anunțat că este aplicat mecanismul on-line de deservire a cetățenilor, fiind deja programate peste 4 000 de persoane. 

Fluxul de știri
0