Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maria Zaharova: Rusia nu a uitat niciodată de regiunea Transnistreană

© Sputnik / Alexey Druzhinin / Accesați arhiva multimediaЗвезда на Водовзводной башне Московского Кремля
Звезда на Водовзводной башне Московского Кремля - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Mariei Zaharova, Transnistria este cea mai dificilă problemă din toată activitatea sa profesională.

CHIȘINĂU, 16 oct — Sputnik. „Rusia nu a uitat niciodată de Transnistria”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unei videoconferințe organizate de Sputnik.

Răspunzând la întrebarea dacă Rusia va sprijini Transnistria în cazul unei evoluții negative privind stabilirea controlului comun al Moldovei și Ucrainei la frontiera cu regiunea Transnistreană, Zaharova a menționat că Federația Rusă oferă în mod regulat asistență regiunii.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova: În dialogul dintre Moldova și Rusia lipsește dinamismul

„Știți foarte bine că această susținere a fost și este acordată chiar și atunci când însăși Rusia avea sau are nevoie de sprijin și asistență. Rusia nu a uitat niciodată de Transnistria. Statele suverane au dreptul, și am subliniat în mod repetat, să promoveze politica pe care și-o doresc, însă nu ar trebui să fie o politică îndreptată împotriva poporului”, a spus Zaharova.

Potrivit Mariei Zaharova, politică nu ar trebui să fie îndreptată împotriva oamenilor care de zeci de ani au trecut și trec prin momente dificile.

„Situația creată, într-adevăr, nu este doar discutată, ci figurează pe agenda noastră și în aspect practic”, a menționat Zaharova.

În cadrul forțelor internaționale de menținere a păcii, Rusia, în conformitate cu Acordul din 1992 privind principiile de reglementare pașnică a conflictului armat, aduce o contribuție considerabilă în asigurarea stabilității în regiune.

Zaharova, despre așteptările Rusiei după alegerile parlamentare din Moldova>>>

Amintim că Moldova și Transnistria — sunt părți ale conflictului; Rusia, Ucraina, OSCE — sunt mediatori; Uniunea Europeană și SUA — participă ca observatori la negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul "5 + 2".

Ultima rundă de negocieri în acest format a avut loc în perioada 29-30 mai 2018 în Roma, Italia.

Fluxul de știri
0