Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce legătură avea Moldova cu cele 1,4 tone de cocaină confiscate în Spania

© Sputnik / Alexey Malgavko / Accesați arhiva multimediaСтроительство Крымского моста через Керченский пролив
Строительство Крымского моста через Керченский пролив - Sputnik Moldova
Abonare
Situația în care a fost implicată o navă sub pavilionul Republicii Moldova, la bordul căreia au fost găsite 1,4 tone de cocaină, a fost discutată la Guvern.

CHIȘINĂU, 24 oct – Sputnik. Astăzi, în debutul ședinței Cabinetului de Miniștri, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, s-a declarat nemulțumit de faptul că tot mai multe nave care se află sub pavilionul moldovenesc sunt implicate în traficul internațional de droguri.

Cocaină - Sputnik Moldova
Incredibil: Navă sub pavilion moldovenesc, prinsă cu 1,4 tone de cocaină la bord - detalii

Acum două zile, autoritățile spaniole au reținut nava ”Breath” care era exploatată sub pavilionul Republicii Moldova, la bordul căreia a fost depistată o cantitate de 1400 kg de cocaină. Echipajul acestei nave este format din cetățeni a Turciei, Bulgariei, Ucrainei și Georgiei.

Chiar dacă nava nu aparține cetățenilor Republicii Moldova, iar în schemă nu a fost implicat nici un conațional de-al nostru, Pavel Filip spune că imaginea țării este șubrezită, mai ales că nu este primul caz de acest fel. Premierul i-a cerut Ministerului Economiei și Infrastructurii să vină cu propuneri de modificare a Regulamentului de înregistrare a navelor sub pavilionul moldovenesc.

”Are de suferit imaginea Republicii Moldova. Trebuie să revenim la Regulamentul de înregistrare a navelor sub pavilionul moldovenesc”, a declarat Filip.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că proprietar al navei reținute de autoritățile spaniole este un cetățean al Georgiei, iar țara noastră nu va fi sancționată în nici un fel în acest caz.   

”Republicii Moldova nu i se vor aplica sancțiuni pe plan internațional, datorită faptului că statul pavilion nu duce răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său și acționează în interesul său sau oferă suport statului legislația căruia a fost încălcată”, a declarat ministrul.

Nava vizată a fost înregistrată provizoriu în Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova și la moment se află în procedura de perfectare a documentelor pentru înregistrare permanentă.

La momentul înregistrării provizorii a navei, instituțiile de resort au verificat istoria acesteia, identitatea armatorului și datorită lipsei suspiciunilor și absenței acestora în listele persoanelor fizice și juridice supuse unor sancțiuni, sau aflate sub embargou, nava a fost acceptată spre înregistrare provizorie, urmând să fie prezentată inspectorilor statului pavilion pentru examinare înainte de înregistrare permanentă.

”Astfel de infracțiuni nu depind de pavilionul navei, ci sunt comise de echipajul navei și în mare parte fără ca armatorul sau proprietarul să fie la curent cu aceste activități ilegale”, susțin autoritățile Republicii Moldova.

În conformitate cu prevederile tratatelor internaționale din domeniul transportului maritim, în cazul infracțiunilor penale la bordul navelor se aplică jurisdicția și legislația statului riveran, statului port, statului pavilion sau statului a cărui cetățenie o deține echipajul și în funcție de situația geografică a navei la momentul comiterii infracțiunii, se aplică legislația statului afectat sau care este cel mai interesat în demararea anchetei.

Северо-Западная портовая зона в Азове - Sputnik Moldova
O navă sub pavilionul Republicii Moldova a eșuat în portul Azov

În cazul menționat, nava se afla în apele teritoriale ale Spaniei, Insulele Canare, care în situația dată se consideră în calitate de stat riveran și stat port, respectiv legislația acestui stat se aplică la acest caz. În conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la dreptul mării, la care Republica Moldova este parte, statul riveran legislația căruia este încălcată, poate să solicite statului de pavilion prezentarea informației necesare pentru desfășurarea adecvată a anchetei.

Căpitănia portului Giurgiulești ține legătura cu autoritățile spaniole, proprietarul și operatorul navei, societatea de clasificare la evidența căreia se află nava. La 23 octombrie înregistrarea navei ”Breath” a fost suspendată din Registrul de Stat al Navelor.

Fluxul de știri
0