Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldoveni, robi în Spania: Ce declară Ministerul de Externe – Video

CC0 / Pixabay / PublicDomainPictures / Sclavie
Sclavie - Sputnik Moldova
Abonare
Mai mulți moldoveni sunt impuși să muncească în Spania fără să fie remunerați și hrăniți.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei s-a autosesizat în cazul unui grup de cetățeni moldoveni aflaţi în dificultate în regiunea Albacete, promițând să le acorde toată asistenţa necesară persoanelor respective, anunță Ministerul de Externe al Republicii Moldova într-un comunicat.

Instituția nu precizează cu ce dificultăți s-au confruntat conaționalii noștri, dar se pare că este vorba de cei 26 de moldoveni care s-au plâns că sunt tratați ca niște robi în Spania. Ei au plecat la muncă prin intermediul unei agenții din țara noastră. Acestora li s-a promis că vor strânge usturoi, iar pentru munca prestată vor fi remunerați cu cinci euro pe oră. După ce au ajuns la destinație, 

Ludmila Sandu-Afanase - Sputnik Moldova
Societate
Dezvăluirile unui emigrant moldovean: Suntem robi și degradăm intelectual
oamenilor le-au fost luate actele și au fost anunțați că plata pentru serviciile prestate va fi mai mică. Unul dintre oamenii care s-a pomenit în această situați a filmat încăperea în care sunt ținuți, înregistrarea fiind publicată de Curaj.tv.

”Noi când i-am adus la cunoștință că vrem să plecăm în Portugalia, acesta ne-a zis că dacă nu dăm datoriile îl împușcă pe omul care va veni să ne ia”, spune bărbatul care a realizat filmulețul. 

Din înregistrarea video postată pe Facebook se vede în ce condiții mizere sunt ținuți moldovenii. Bărbatul a arătat și frigiderul în care sunt ținute alimentele din care urmează să se hrănească toți cei 26 de moldoveni. Acesta era aproape gol, oamenii fiind nevoiți să îndure foame.

”Azi dimineață când a venit să-i i-a pe ceilalți la muncă ne-a spus că dacă o să vrea el o să plecăm, dar dacă nu o să vrea nu o să plecăm”, a declarat autorul înregistrării. 

Bărbatul mai vorbește și despre „Doamna Mariana”, reprezentanta agenției de la Chișinău care i-a dus în Spania. Aceasta le-a promis că o să vină să-i ia acasă, dar acest lucru nu s-a întâmplat. „Faceți cumva să ne scoateți de aici”, spune tânărul în final.

Pentru clarificarea situaţiei, agentul consular al Ambasadei Republicii Moldova la Madrid s-a deplasat la faţa locului. De asemenea, Ambasada a anunțat autorităţile locale privind situaţia în cauză, iar oamenii legii investighează cazul.

Doar în Moldova: Bărbat ținut în sclavie chiar de către un funcționar de stat>>>

Ambasadorul Republicii Moldova în Regatul Spaniei, Violeta Agrici, a subliniat că în acest moment este important ca persoanele respective să fie asigurate cu un loc de cazare până la repatrierea lor în Republica Moldova. Înacest sens, prin eforturile misiunii diplomatice, fiind parţial identificată această posibilitate.

„În ceea ce ţine de alte aspecte ale acestui caz, atât autorităţile spaniole, cât şi cele moldoveneşti colaborează și întreprind toate măsurile necesare pentru elucidarea şi soluţionarea pozitivă a situaţiei”, a menționat ambasadorul Violeta Agrici.

Fluxul de știri
0