Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dezvăluirile unui emigrant moldovean: Suntem robi și degradăm intelectual

© Sputnik / Miroslav RotariLudmila Sandu-Afanase
Ludmila Sandu-Afanase - Sputnik Moldova
Abonare
Opinie: ” Dacă vii în țară străină și nu depui efort să te dezvolți, rămâi același moldovean sărac”.
Dezvăluirile unui emigrant moldovean: Suntem robi și degradăm intelectual

Ludmila Sandu a plecat în Italia, în căutarea unui loc de muncă, în 1999. Erau timpuri grele, când moldovenii primeau, în loc de salarii, crupe și paste. Lucra pe atunci profesoară de franceză și își iubea meseria. Dar sărăcia a obligat-o să facă o alegere dureroasă: să ia calea străinătății pentru a-și putea hrăni copiii. După 19 ani de muncă printre străini a ajuns la concluzia că "fie pâinea cât de rea, tot mai bună e în țara ta"!  Dezvăluirile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”.

Ludmila Sandu spune că de atunci multe lucruri s-au schimbat spre bine în Moldova.  În opinia ei, tinerii nu ar trebui să plece, deoarece în țară există multe posibilități pentru a trăi decent și cu demnitate.

"Le spun prietenilor mei: de ce v-ați sacrificat zece ani peste hotare? Ca să plătiți universități în Moldova și apoi să vă aduceți copiii cu diplome să lucreze măturători în hoteluri sau îngrijitori de bătrâni? Să facă același lucru pe care l-am făcut noi"?

Potrivit Ludmilei Sandu, moldovenii care muncesc peste hotare au posibilitatea să-și cumpere în rate case sau mașini. Însă pentru aceste comodități ei muncesc ca robii, fac cea mai grea muncă și degradează intelectual.

"Am revăzut la o nuntă niște moldoveni, pe care i-am ajutat acum câțiva ani, când au venit în Italia. Erau stinși, arătau ca niște robi. Au găsit un loc de muncă și au căzut în mlaștina muncii. Dacă vii în țară străină și trăiești cu mentalitatea de angajat din Moldova, nu încerci să te dezvolți, rămâi același moldovean sărac".

Viața emigranților moldoveni este dificilă, afirmă Ludmila Sandu. Reușesc să aibă o viață frumoasă doar cei care se adaptează schimbărilor.

"Noi aici cădem într-o mlaștină, zi de zi. Scopul vieții nu este să faci bani ca să achiți chiria și să plătești facturi. Fiecare om trebuie să facă ceea ce îi place. Îi întrebam, deseori, pe bătrânii din Italia ce ar face dacă ar putea întoarce anii? Și toți îmi răspundeau la fel: aș munci mai puțin, aș călători mai mult, aș petrece mai mult timp cu familia".  

Mai multe detalii despre viața moldovenilor stabiliți în Italia, aflați din materialul audio atașat.

Autor: Maria Dimineț

 

 

Fluxul de știri
0