Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova vrea să preia experiența României în privința asistenței medicale de urgență

© Sputnik / Miroslav RotariMinisterul Sănătății
Ministerul Sănătății - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministrul Sănătății din România a reiterat sprijinul privind implementarea reformelor în sănătate din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Guvernul României va oferi în continuare suport Republicii Moldova în modernizarea spitalelor și dotarea lor cu echipament medical performant, cât și în realizarea reformelor în domeniul sănătății.

Ministerul Sănătății  - Sputnik Moldova
Groaznic: Zeci și sute de mii de copii, expuși riscului intoxicării cu plumb

O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul român al Sănătății, Sorina Pintea, în cadrul întrevederii oficiale cu ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în timpul apropiat va fi semnat un Plan de acțiuni privind cooperarea în domeniul sănătății și științelor medicale.

Despre ce au discutat oficialii 

În cadrul discuțiilor, oficialii au menționat domeniile prioritare de colaborare între cele două state, precum: dezvoltarea proiectelor transfrontaliere comune în cadrul programului Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020, dezvoltarea parteneriatului în domeniul transplantului, întărirea sistemelor de sănătate, procurarea comună de medicamente, îndeosebi în cazul bolilor rare, management spitalicesc, sănătate publică şi sistemul de medicină de familie, geriatrie şi gerontologie, organizarea serviciilor de medicină de urgenţă.

Vaccin - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Pavel Filip: Ministerul Sănătății să întreprindă măsuri pentru evitarea unei epidemii

La fel, miniștrii au optat pentru realizarea schimbului de informaţii, experiență, bune practici și pentru schimb de medici şi specialişti în sănătate în ambele țări

„Contez pe suportul și experiența României în realizarea și implementarea reformei spitalicești care urmează să o inițiem în Republica Moldova, de asemenea și a Agenției e-Health, care este extrem de necesară și în țara noastră odată cu reformarea spitalelor. Pacientul nu trebuie să se piardă în sistemul de sănătate, dar trebuie să beneficieze de asistență medicală calitativă și eficientă. Această instituție va aduna într-un loc tot ce ține de informația sistemului de sănătate, precum prescripția medicală, dosarul electronic al pacientului și certificatele medicale”, a declarat Silvia Radu.

De asemenea, Silvia Radu a accentuat importanța realizării în comun a procurării medicamentelor rare și costisitoare, ca ambele state să beneficieze în acest domeniu de cost-eficiență, iar pacienții să nu ducă lipsă de aceste preparate.

„Vom susține sistemul de sănătate din Republica Moldova, vom continua cu modernizarea spitalelor și dotarea cu echipamente. Aveți tot sprijinul meu și a echipei Ministerului în realizarea reformelor în domeniul spitalicesc și asistenței medicale primare”, a subliniat Sorina Pintea.

O nouă decizie în cazul epidemiei cu rujeolă: Iată ce a hotărât Ministerul Sănătății>>>

La finalul întrevederii, miniștrii au menționat necesitatea instituirii unui grup de lucru care va coordona domeniile de cooperare incluse în Planul de acțiuni și semnarea acestuia foarte curând.

Fluxul de știri
0