Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pavel Filip nu a mai putut rezista și a făcut marele anunț

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Pavel Filip a făcut marele anunț. Iată cine are cel mai mare salariu din Moldova.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Premierul moldovean Pavel Filip a deschis parantezele și a vorbit franc despre mărimea pensiilor și salariilor din Moldova. Șeful Guvernului de la Chișinău a recunoscut în cadrul unei intervenții în fața presei că în Moldova salariile și pensiile continuă să fie mici în comparație cu cheltuielile, asta chiar dacă au fost majorate.  

Întrevederea preeșdintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu ambasadorii acreditați în Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Întâlnire de gradul zero la Parlament: Cu cine au discutat Candu și Filip

Pavel Filip spune că pensiile și salariile în Moldova sunt atât de mici, încât chiar dacă acestea vor fi dublate, oamenii nu vor simți încă majorarea. 

”Pensiile în Moldova rămân încă a fi mici, salariile din sectorul bugetar continuă a fi mici. Chiar dacă am fi avut o creștere economică de 100 de procente, oricum oamenii vor fi nesatisfăcuți. Noi înțelegem foarte bine acest lucru”, a declarat Filip. 

Premierul a mai declarat că este imposibil ca toate veniturile care sunt acumulate la bugetul de stat să fie îndreptate spre creșterea salariilor și pensiilor. 

”Noi nu ne putem orienta pentru canalizarea fiecărui leu care vine în bugetul statutului doar spre majorarea pensiilor sau salariilor”, a menționat premierul.  

Pavel Filip a dezvăluit că cele mai mari salarii în Moldova se plătesc specialiștilor în IT. Aceștia primesc cel puțin o mie de dolari pe lună. Dar chiar și așa, specialiștii în IT continuă să plece peste hotare. 

”În domeniul tehnologiilor informației se plătesc cele mai mari salarii. În mediu salariul nu este mai mic decât o mie de dolari pe lună. În același timp, cei mai mulți tineri care dețin profesii și pleacă peste hotare sunt din domeniul IT, pentru că peste hotare este o profesie întrebată”, a spus premierul. 

Totodată, șeful Guvernului de la Chișinău susține că problemele sociale și economice din țară vor fi rezolvate nu doar prin majorarea salariilor.

”Mă întreb, doar prin majorare de salarii noi vom rezolva problemele în Republica Moldova? Desigur că nu. Tineri pleacă nu doar că au salarii mici, dar și din cauza lipsei de infrastructurii, a serviciilor necalitative și altele.  Trebuie să avem o viziune mai largă”, a declarat premierul moldovean. 


Fluxul de știri
0