Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Prognoze îngrijorătoare - Moldova rămâne fără populația activă de muncă

© Sputnik / OsmatescoValeriu Sainsus
Valeriu Sainsus - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova rămâne fără forța activă de muncă, marea majoritate pleacă peste hotare. Declarația a fost făcută de către demograful Valeriu Sainsus, în cadrul emisiunii „Kilometrul 0", de la Sputnik Moldova.
Prognoze îngrijorătoare - Moldova rămâne fără populația activă de muncă

Afirmațiile au fost făcute în contextul în care datele statistice arată că în Moldova sunt aproximativ 38 de mii de locuri de muncă, acestea fiind în creștere față de perioada ianuarie-septembrie, a anului 2017.

”Forța de muncă este îmbătrânită, ea are o experiență. Iar în cea ce privește efectele demografice  ale tendințelor, sau modificărilor care s-au produs, rămânem sub aspectul faptului că de cele mai multe ori populația de peste 50 de ani nu acceptă aceste locuri de muncă pentru că sunt prost plătite", a spus Valeriu Sainsus.

Expertul a mai declarat că îmbătrânirea populației are efecte ce sunt resimțite în ani.

”Îmbătrânirea populației are efecte de lungă durată, pentru că scade productivitatea muncii, iar de cele mai multe ori o parte din angajatori suportă foarte multe cheltuieli, din cauza sănătății angajaților lor. În general, Republica Moldova nu mai este o țară care dispune de resurse de forță de muncă. Sau dacă le avem disponibile, esența de bază se reduce la faptul că de cele mai multe ori sistemul economic nu lucrează la justa necesitate", a mai afirmat Valeriu Sainsus.

Ce alte aspecte negative mai are îmbătrânirea populației asupra economiei Republicii Moldova, ascultați în fișierul audio de mai sus.

Autor: Vasile Dosca 

Fluxul de știri
0