Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații vor examina astăzi unul dinte cele mai controversate proiecte de lege

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание парламента
Здание парламента  - Sputnik Moldova
Abonare
Aleșii poporului se întrunesc astăzi în ședință, iar prima chestiune de pe ordinea de zi este proiectul de amendare a textului Constituție ca aceasta să prevadă expres că integrarea europeană este un obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 18 oct — Sputnik. Deputații urmează să supună votului proiectul de lege care constă în completarea Constituției Republicii Moldova cu o prevedere ce ar stabili vectorul de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare a țării.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Moldova
Politică
Zaharova: Integrarea europeană în Constituție nu afectează relațiile moldo-ruse

Aleșii poporului urmau să se pronunțe prin vot încă săptămâna trecută, dar nu au făcut acest lucru pentru că majoritatea parlamentară dispunea de doar 51 de voturi, în timp ce pentru adoptarea unei legi constituționale sunt necesare 67 de voturi. Iată de ce deputații democrați și cei din Grupul Parlamentar Popular European au amânat pentru astăzi votul.

Nu susțin proiectul deputații PL, PLDM și PCRM. Fracțiunea PSRM, a doua ca mărime în Parlament, a părăsit sala de ședințe în semn de protest față de acest proiect de lege.

Ce prevede proiectul elaborat de deputații PD și PPE

Proiectul, elaborat de deputații democrați și cei din Grupul Parlamentar Popular European, prevedea completarea Constituției cu un articol nou care stipulează că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, iar procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene vor fi stabilite de Parlament prin lege organică.

Totodată, autorii au propus completarea preambulului Constituţiei cu o propoziţie nouă prin care se va scoate în evidenţă aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.

Fluxul de știri
0