Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Au făcut-o din nou: Cu ce s-au ocupat deputații la ședința de joi

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O nouă încercare în Parlament. Deputații au votat repetat pentru noul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Deputații de la Chișinău au votat, joi, în lectură finală noul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova.

Președintele Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, a amintit că proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în vara acestui an. Ulterior însă au existat consultări suplimentare cu privire la modalitatea de finanţare a furnizorului public naţional de servicii media IPNA Compania „Teleradio Moldova” şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. De asemenea, au fost examinate modificări ce vizează numărul de ore obligatorii pentru transmiterea furnizorilor publici naţionali (Radio Moldova) de către serviciile de radiodifuziune sonoră.

Ce au schimbat deputații în Cod pe parcursul a trei luni

A fost stabilită cota de 12 ore retransmisie în cazul furnizorilor publici naţionali comparativ cu 14 ore aprobate anterior şi, respectiv, 10 ore, în cazul furnizorilor regionali, comparativ cu 12 ore.

Телевидение - Sputnik Moldova
Societate
CCA a amendat repetat RTR-Moldova pentru nerespectarea legii antipropagandă
Bugetul furnizorului public naţional de servicii media va fi constituit din subvenţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Subvenţiile din bugetul de stat vor fi stabilite anual în Legea bugetului de stat, reprezentând volumul subvenţiilor din bugetul de stat pentru anul precedent, indexat cu indicele preţurilor de consum din ultimul an bugetar executat deplin. 

Veniturile proprii ale furnizorului public de servicii media vor proveni, după caz, din sume încasate din comunicările audiovizuale difuzate în cadrul evenimentelor de importanţă majoră, sume încasate din realizarea obiectului de activitate, inclusiv venituri provenite din vânzarea de programe sau drepturi de autor, din coproducţii, donaţii, sponsorizări și alte venituri legale. Raportul privind executarea bugetului va fi prezentat anual de către directorul general, va fi avizat de către Consiliul de Supraveghere şi va fi făcut public pe pagina web a instituției.

CCA va avea venituri proprii din donații și sponsorizări

Alte modificări prevăd că bugetul Consiliului Coordonator al Audiovizualului va fi constituit din subvenții de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Subvenţiile din bugetul de stat vor fi stabilite anual prin Legea bugetului de stat. Veniturile proprii ale CCA vor proveni din donaţii, sponsorizări şi alte venituri legale. Nu va constitui sursă de completare a bugetului veniturile provenite de la persoane fizice sau juridice care au interes în sectorul audiovizualului.

Конституционный - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon contestă la Curtea Constituțională noile modificări la Codul audiovizualului
Documentul prevede un șir de noi reglementări referitoare la principiile de comunicare audiovizuală, în temeiul cărora trebuie să activeze toți furnizorii de servicii media, inclusiv: libertatea de exprimare, independența editorială, asigurarea informării corecte, protecția minorilor și a persoanelor cu dizabilități, echilibrul de gen, protejarea spațiului audiovizual național, transparența proprietății, accesul la evenimente importante majore, protecția jurnaliștilor, dreptul la replică.

Capitole aparte se referă la organizarea și funcționarea serviciilor media liniare, misiunea furnizorilor publici de servicii media, funcționarea furnizorului public național, furnizorii comunitari de servicii de radiodifuziune sonoră, distribuitorii de servicii media, organizarea serviciilor media audiovizuale neliniare, comunicările comerciale audiovizuale.

Cine și de ce a scris un nou Cod al Serviciilor Media Audiovizuale

Potrivit autorilor, la elaborarea reglementărilor a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul având drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.

Proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova a fost supus dezbaterilor publice, la care au participat deputați, experți, membri ai CCA, reprezentanți ai instituțiilor mass-media, societății civile și organizațiilor internaționale.

Proiectul a fost transmis pentru expertiză Consiliului Europei, UE și OSCE. Avizul oficiului OSCE pentru libertatea presei, al Consiliului Europei și al Freedom House conțin anumite recomandări care au fost examinate pe platforma Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Codul serviciilor media audiovizuale din Moldova va fi expertizat de Consiliul Europei>>>
Proiectul Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova a fost elaborat de experți naționali și internaționali, precum și de reprezentanți ai societății civile în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. Grupul de lucru constituie o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare permanentă între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media. Grupul a fost creat în iunie 2017, la inițiativa președintelui Parlamentului Andrian Candu, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei ”Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”. Asistența tehnică este oferită membrilor Grupului de către Freedom House, Internews și Ambasada SUA în Republica Moldova.

Noul Cod al Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial cu anumite excepții.

Fluxul de știri
0