Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Oficial: Iată când vor reveni în apartamente locatarii blocului afectat de explozie

© Photo : Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAIРабота спасателей на месте взрыва в многоэтажке в Кишиневе
Работа спасателей на месте взрыва в многоэтажке в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
Prim-ministrul a fost informat despre mersul lucrărilor de restabilire a blocului și data la care locatarii vor putea reveni în apartamente.

CHIȘINĂU, 17 oct — Sputnik. Premierul Pavel Filip a fost asigurat că locatarii blocului din sectorul Râșcani al Capitalei, care a fost grav afectat de explozia din 6 octombrie, vor putea reveni în apartamentele lor până pe 22 decembrie.

Potrivit responsabililor, actualmente experții și proiectanții lucrează în comun pentru pregătirea proiectului de restabilire a planșeelor.

Взрыв в квартире на 16 этаже, Кишинев - Sputnik Moldova
Societate
Primăria Chișinău a decis: Iată ce va face cu blocul din Râșcani afectat de explozie

Aceștia au comunicat că până la 1 decembrie curent vor fi betonate cele patru planșee, iar până la sfârșitul lunii vor fi finalizate lucrările de restabilire a părții exterioare a blocului. Astfel, până la 22 decembrie locatarii din scara respectivă a blocului vor putea reveni în apartamente. Totodată, reparația celor 10 apartamente afectate grav de explozie va fi finalizată până în luna martie. În toată această perioadă, locatarii blocului vor rămâne cazați în sanatoriul „Constructorul" și fostul spital al Căii Ferate.

Guvernul a dispus măsuri drastice

Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, Ministerul Economiei și Infrastructurii, la indicația prim-ministrului, a elaborat și prezentat miercuri un Plan de acțiuni concrete, care prevede:

1. Ajustarea cadrului legal, astfel încât gazul lichefiat să fie comercializat doar de companiile care vor avea o licență specială și vor purta răspundere pentru verificarea și instalarea buteliilor de gaz.

2. Înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea legislației privind utilizarea și comercializarea buteliilor de gaz pentru uz casnic.

Ghenadie Dubița - Sputnik Moldova
Oficial: Sinistrații exploziei din Chișinău nu vor primi locuințe de la stat

3. Ajustarea politicii bugetar-fiscale pentru micșorarea accizei și TVA la importul de gaz lichefiat destinat consumatorilor casnici.

4 Efectuarea controalelor în școli, grădinițe și cămine și promovarea unei campanii de informare a populației despre riscurile de utilizare a buteliilor de gaz.

5. Încurajarea oamenilor să folosească plite electrice moderne.

6. Analiza oportunității și identificarea surselor de finanțare pentru conectarea blocurilor la sursa de gaz.
Amintim că în urma exploziei care s-a produs pe 6octombrie într-o clădire cu 20 de etaje din Capitală și-au pierdut viața cinci persoane.

Fluxul de știri
0