Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Relațiile dintre Moldova și Turcia au atins un nou nivel strategic

© Sputnik / Miroslav RotariDodon și Erdogan
Dodon și Erdogan - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Moldovei a explicat de ce țara noastră trebuie să aprecieze bunele relații cu Turcia.

CHIȘINĂU, 17 oct — Sputnik. Președinții Moldovei și Turciei, Igor Dodon și Recep Tayyip Erdoğan, au semnat miercuri o declarație comună cu privire la instituirea Consiliului de cooperare strategică la nivel înalt între cele două țări.

Afacerea este afacere

Semnarea a avut loc în palatul prezidențial, renovat cu suportul financiar al Turciei.

„Sunt onorat să salut prima vizită oficială a președintelui Republicii Turcia din anul 1994 în Republica Moldova. În ultimii 26 de ani, țările noastre au încheiat peste 60 de acorduri bilaterale, iar semnarea acestui acord — este un moment istoric. Turcia este un partener strategic al Republicii Moldova. În diferite perioade de timp, Ankara a jucat și continuă să joace un rol important în regiunea noastră”, — a declarat Igor Dodon.

Șeful statului a menționat că Turcia a avut un rol important în procesele care au dus la crearea autonomiei găgăuze și a contribuit substanțială la consolidarea statalității moldovenești.

Sabia lui Ștefan cel Mare, Istanbul - Sputnik Moldova
Politică
Erdogan va transmite o copie a sabiei domnitorului Ștefan cel Mare - Video

„În Moldova activează 1300 de companii cu capital turcesc, cifra de afaceri ale cărora constituie circa 25 de milioane de dolari. Turcia este pe locul trei în ceea ce privește numărul de întreprinderi mixte în Republica Moldova. Partea turcă a investit sute de milioane de dolari în economia țării noastre și în proiecte sociale”, — a spus Dodon.

Ajutor gratuit

Potrivit șefului statului, pe parcursul a 26 de ani de relații diplomatice, Turcia a acordat ajutor Republicii Moldova în volum de 80 de milioane de dolari, iar în anul curent suma a constituit 20 de milioane, inclusiv în Găgăuzia.

„Poporul care locuiește în Găgăuzia joacă un rol deosebit în relațiile moldo-turce și în același timp este unul din pilonii statalității noastre. Mâine mergem la Comrat cu președintele Erdogan și vom discuta mai detaliat unele probleme”, — a menționat Igor Dodon.

Fluxul de știri
0