Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Erdogan va transmite o copie a sabiei domnitorului Ștefan cel Mare - Video

CC BY 2.5 / JoJan / Sabia lui Ștefan cel MareSabia lui Ștefan cel Mare, Istanbul
Sabia lui Ștefan cel Mare, Istanbul - Sputnik Moldova
Abonare
Originalul legendarei săbii care a aparținut domnitorului Ștefan cel Mare se păstrează la muzeul din ”Topkapî” din Istanbul.

CHIȘINĂU, 17 oct — Sputnik. Președintele turc Recep Tayyp Erdogan a declarat miercuri la Chișinău că va dărui Moldovei o copie sabiei domnitorului Moldovei Ștefan cel Mare.

”I-am dat ordin ministrului Culturii și Turismului, care, în cel mai scurt timp, va trimite o copie identică a sabiei lui Ștefan cel Mare. Așa cum ați spus și dumneavoastră, domnule președinte, sabia lui Ștefan cel Mare este unicat în lume, de aceea nu poate fi scoasă în afara muzeului ”Topkapî”, este interzis aces lucru, dar vă asigur că așa cum a dat și României o copie a acestei săbii, va fi făcută și pentru dumneavoastră o copie în cel mai scurt timp și va fi trimisă poporului moldovean”, a subliniat Erdogan.

Originalul sabiei se păstrează la muzeul Topkapi din Istanbul. Sabia i-a fost dăruită domnitorului Ștefan cel Mare de către Papa de la Roma Sixt al VI-lea, de după Bătălia de la Vaslui, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinismului.

Sabia este făcută din oțel de Toledo, cel mai bun material, care exista în Evul Mediu pentru fabricarea armelor. Mânerul sabiei sub formă de cruce e decorat cu stema Moldovei pe care este încrustat "Iω ГOCПOДИН CTEФAН BOEBOДA ГOCПOДAР". Lungimea sabiei este de 125 cm, aceasta are o greutate de 2,5 kg.

Sabia a fost confiscată în 1538 de armata turcă în timpul unei invazii în Țară Moldovei.

Fluxul de știri
0