Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

China interzice importul de porci din țara noastră: Iată care este cauza

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Autoritățile din China au anunțat că ai interzis importul de porci și produse din carne din țara noastră.

CHIȘINĂU, 17 oct — Sputnik. Administrația vamală chineză a anunțat că a interzis importurile de porci și produse din carne de porc din Republica Moldova, pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, scrie Agerpres

Porci - Sputnik Moldova
Societate
Pesta porcină africană: Guvernul a dispus măsuri sporite de combatere a focarelor

Interdicția vine în urma descoperirii a cinci focare de pestă porcină în Republica Moldova, a informat Administrația Vamală Chineză. De asemenea, China, cel mai mare exportator global de carne de porc, a ordonat returnarea sau distrugerea produsele livrate din Republica Moldova.

Decizia vine după ce autoritățile chineze au interzis importurile de porci şi produse din carne de porc din Bulgaria şi Belgia, în urma descoperirii unor focare de pestă porcină africană, precum şi importurile din Japonia, care este afectată de pesta porcină clasică. Statul asiatic a interzis transportul porcilor vii şi produse din carne de porc, atât din regiunile unde a fost raportată pesta porcină africană, cât şi din provinciile vecine, după ce mai multe cazuri de pestă porcină au fost raportate în China.

Până acum, virusul a fost descoperit în opt ţări din estul UE, precum şi în Ucraina şi Rusia. România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt ţările cele mai afectate de pesta porcină africană, autorităţile şi fermierii fiind extrem de îngrijoraţi din cauza ritmului în care se răspândeşte epidemia. În august, România a confirmat cea mai gravă epidemie de la Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, sacrificând aproximativ 350.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Germania, Spania şi Franţa sunt principalii exportatori de carne de porc din UE, blocul comunitar fiind al doilea mare exportator global de carne de porc după China.

Pesta porcină africană s-a extins rapid în Europa de Est şi în China — cel mai mare producător global de carne de porc — unde apar zilnic noi cazuri la distanţe mari unul faţă de altul.

Баран пасется на пастбище - Sputnik Moldova
Pesta porcină lovește și în berbeci

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală — raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Alarmant: Într-o localitate din Republica Moldova vor fi sacrificați toți porcii>>

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Fluxul de știri
0