Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Zaharova, despre poziția Moscovei față de schisma bisericească - detalii

© SputnikОфициальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова
Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a exprimat poziția oficială a Moscovei în privința schismei bisericești.

CHIȘINĂU, 16 oct — Sputnik. Actualul regim din Ucraina acționează împotriva propriilor angajamente, pe care chiar propriul popor îl îndeamnă să le pună în aplicare. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul videoconferinței Moscova-Chișinău, organizată de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, comentând acțiunile întreprinse în raport cu Biserica Ortodoxă Ucraineană.

”În special, unul dintre angajamente este separarea bisericii de stat. Nu a fost practic nicio zi în care președintele Ucrainei să nu fi făcut vreo declarație în această chestiune, Este o ingerință în treburile bisericești”, a declarat Zaharova.

Ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, în orașul Minsk - Sputnik Moldova
Biserica Ortodoxă Rusă a rupt relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol

Potrivit ei, acest lucru ”este una dintre cele mai mari lovituri într-o chestiune extrem de dureroasă pentru poporul ucrainean — consolidarea poporului, ca factor de bază al statalității ucrainene”.

”Vom vedea care vor fi consecințele acestei lovituri. Sunt niște procese centrifuge și nu centripete”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Federației Ruse.

Ea a mai subliniat că în Rusia instituțiile puterii ”s-au distanțat și se vor distanța la maxim de orice tip de ingerințe în treburile religioase”.

”Ceea ce își permite conducerea Ucrainei, și aici ne referim la canonada politică în aspectul utilizării acestei teme, considerăm că este deplasat, dăunător și periculos. De asemenea, noi rămânem fideli respectării libertății mărturisirii de credință și imposibilității de a fi implicați în medierea treburilor bisericești și ale altor organizații religioase care acționează în limitele legii”, a conchis Zaharova.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a luat luni decizia de a rupe totalmente relațiile cu Patriarhatul de la Constantinopol după ce acesta a demarat procedura de recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina.

Fluxul de știri
0