Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Zaharova, despre așteptările Rusiei după alegerile parlamentare din Moldova

© Sputnik / Ирина Попова / Accesați arhiva multimediaРеферендум
Референдум - Sputnik Moldova
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a vorbit despre așteptările Rusiei după viitoarele alegeri parlamentare din Moldova.

CHIȘINĂU, 16 oct — Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat în cadrul videoconferinței Moscova-Chișinău, organizată de Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik, că Federația Rusă nu va sprijini niciun concurent în cadrul alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

”Noi nu susținem pe nimeni. Cunoașteți poziția principială a Federației Ruse. Sunt afacerile interne ale unui stat suveran. Însă dacă vorbim despre așteptările pe care le avem după ce cetățenii moldoveni își vor exprima voința, în mod suveran, independent și fără ca să fie influențați de factori externi, atunci, așa cum am mai spus, suntem deschiși pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, și un astfel de interes există în rândul popoarelor celor două state”, a declarat Zaharova.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe data de 24 februarie 2019.

Официальный представитель министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova: În dialogul dintre Moldova și Rusia lipsește dinamismul

Viitorul scrutin se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost: pentru un partid, o organizaţie social-politică — 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format — 8 la sută.

Fluxul de știri
0