Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova – țara minunilor! Avem locuri de muncă, dar nu avem muncitori

© Sputnik / Miroslav RotariСтройка
Стройка - Sputnik Moldova
Abonare
În doar nouă luni ale acestui an, agenții economici din Moldova au prezentat aproape 38 de mii de oferte de locuri de muncă.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. În lunile ianuarie-septembrie, aproape 5 mii de agenți economici au prezentat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) peste 37,6 mii de oferte de locuri de muncă. Potrivit datelor prezentate de ANOFM, numărul locurilor de muncă vacante s-a mărit cu aproape 1500 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cine propune cele mai multe locuri de muncă vacante în țară

Potrivit bazei de date a ANOFM, 94,2 la sută dintre agenții economici cu care au colaborat agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă pe parcursul a nouă luni ale anului curent, conform mărimii, sunt întreprinderile mici și mijlocii. Alte 5,8 procente sunt întreprinderile mari, cu un număr de personal ce depășește 250 de angajați.

Șomaj, șomeri, căutarea unui loc de muncă - Sputnik Moldova
Societate
Șomerii din Moldova vor munci în folosul comunității

Ocuparea forței de muncă este strâns legată de repartizarea geografică a locurilor vacante și a angajatorilor și variază mult în funcție de domeniul de activitate. Mai mult de 23 la sută dintre agenții economici care au declarat locuri de muncă vacante la AOFM activează în domeniul comerțului cu ridicata și amănuntul. Pe celelalte poziții se situează angajatorii ce prestează alte activități de servicii – 18,4 procente, învățământ – 13 la sută.

Aproximativ 82 de procente dintre locurile de muncă vacante au fost identificate ca urmare a fluctuației de personal, în timp ce 18 procente au fost locuri vacante nou create.  

În sectorul urban se simte o creștere a numărului locurilor de muncă vacante înregistrate cu peste 1,7 mii mai multe, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În schimb, în sectorul rural numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 232. Dacă în 9 luni ale anului trecut au fost înregistrate 5456 de locuri de muncă vacante în sectorul rural, în 2018, în aceiași perioadă – 5224 de locuri de muncă vacante.

Cusătoresele sunt cele mai solicitate pe piața muncii din Moldova  

Cele mai multe locuri de muncă au fost înregistrate în domeniul industriei prelucrătoare și comerț cu ridicata și amănuntul. Ponderea locurilor vacante din domeniul industriei prelucrătoare este în creștere cu 2,3 la sută, astfel dacă în 9 luni ale anului trecut locurile din acest domeniu atingeau 28,7 de procente, în acest an ponderea acestora a crescut la 31 la sută. Pe parcursul ultimilor ani, meseria de cusătoreasă rămâne cea mai solicitată de către angajatori.

Peste 10 mii de locuri de muncă vacante sunt oferite pentru șomerii din Moldova>>>

Analizând locurile vacante conform salariilor, predomină locurile cu salarii mai mari de 3000 de lei  — 42,2 de procente, urmate de locurile cu salarii de 2000-3000 lei  — 26,1 la sută, salariile în acord — 23,2 procente. Ponderea locurilor vacante cu salarii mai mici de 2000 de lei a constituit 8,3 la sută. 

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, sunt în creștere locurile vacante cu salarii mai mari de 3000 lei de la 29 la sută la 42,2 procente.

Fluxul de știri
0