Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații din Parlamentul de la Chișinău, ”afectați” de rujeola

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018 - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale propune să fie schimbat gradul de alertă cod portocaliu în cod galben la nivel național, cu menținerea gradului sporit de vigilență.

CHIȘINĂU, 15 oct – Sputnik. Codul portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei se propune a fi schimbat în grad de alertă cod galben. Biroul permanent al Parlamentului a examinat informația despre situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă și măsurile întreprinse de autorități.

Ședința Parlamentului 03.05.2018 - Sputnik Moldova
Societate
Andrian Candu a cerut darea de seamă de la doi miniștri din Guvernul Filip

La începutul lunii octombrie, președintele Parlamentului, Andrian Candu, le-a solicitat miniștrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, și celui al Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, să prezinte în Parlament o informație detaliată despre situația din țară cu privire la cazurile de îmbolnăvire cu rujeolă și măsurile care se întreprind. 

Candu a declarat că raportul celor doi miniștri va fi dat publicității la una din ședințele Parlamentului. 

”Solicităm o informație cu privire la rujeolă, ce se întâmplă cu copiii nevaccinați și alte aspecte legate de caz”, a declarat Candu.

Reprezentanții Ministerului Sănătății coboară gradul de alertă 

Potrivit informației prezentate în Parlament de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, se propune a fi schimbat gradul de alertă cod portocaliu în cod galben la nivel național, cu menținerea gradului sporit de vigilență.

În raportul prezentat se menționează că situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă s-a ameliorat, iar în primele zile ale lunii octombrie nu au fost raportate noi cazuri suspecte.  Totodată, pe întreg teritoriul țării se mențin măsuri de supraveghere. În acest sens, Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură activitatea punctului focal, în regim 24/24 de ore, pentru monitorizarea cazurilor de rujeolă.

În nota informativă se precizează că, în perioada 1 ianuarie – 2 octombrie, au fost înregistrate 295 de cazuri confirmate de rujeolă. Cele mai multe îmbolnăviri au avut loc pe parcursul lunii august – 239 de cazuri. Cele mai afectate raioane sunt Ceadâr-Lunga – 156 de copii bolnavi, Vulcănești – 34, Ungheni – 20, Taraclia – 12, Cahul și Cantemir – 10 și Ocnița – 7 copii.

Peste 5000 de elevi nu au fost lăsați să meargă la școală din cauză că nu erau vaccinați

Potrivit datelor prezentate în Parlament de reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la începutul lunii curente nu au fost admiși în instituții 5314 elevi. Din ei, 1606 copii au fost vaccinați recent și nu sunt admiși la lecții pe un termen de 15 zile, iar alți 4982 sunt nevaccinați.

Vaccin, imagine simbol - Sputnik Moldova
Într-un raion din Moldova ar putea fi anunțat cod roșu de îmbolnăvire cu rujeola

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de rând cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă populația să se protejeze de această boală prin vaccinare. Medicii epidemiologi au menționat că toate vaccinurile sosite în țară sunt inofensive, garantate, pre-calificate de Organizația Mondială a Sănătății, procurate prin intermediul UNICEF și întrunesc toate aspectele de calitate, eficiență și eficacitate.

Rujeola ”a făcut victime„ în Guvern  

Premierul Pavel Filip s-a arătat extrem de nemulțumit de felul cu au gestionat problema responsabilii din sănătate. Șeful Guvernului i-a acuzat pe aceștia că nu au acționat prompt pentru a evita răspândirea cazurilor de îmbolnăvire cu rujeola la nivel de țară. 

”Am văzut mai multă iresponsabilitate, pentru că nu am văzut măsuri prompte din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și a unor autorități publice locale. Nu am privit ca un scop în sine sancționarea sau pedepsirea cuiva este important ca problema să fie rezolvată”, a declarat Filip la sfârșitul lunii august. 

Fără multe comentarii și vociferarea motivelor, în luna septembrie, a fost demis din funcție ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari. Săptămâna trecură, Elena Palanciuc a demisionat din funcția de director al ANSP. Și Palanciuc a plecat tacit din funcție, fără a face publice motivele pentru care a decis să părăsească fotoliul directorului ANSP. 

Ce este rujeola și cât de periculoasă este această maladie 

Rujeola este o maladia foarte contagioasă. Boala afectează copiii nevaccinați, o persoană poate infecta până la 18 persoane de contact, nu are tratament specific și lasă sechele mari. Anual, pe glob, sunt înregistrate 90 de mii de cazuri de decese, iar morbiditatea prin rujeolă este dependentă de acoperirea vaccinală. 

Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea. Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic. Situația epidemiologică prin rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine: Ucraina și România, unde nivelul vaccinării este sub cel admisibil, fapt ce a agravat situația și în Republica Moldova.


Fluxul de știri
0