Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Opinie: Italia își propune distrugerea Uniunii Europene

© AFP 2023 / GABRIEL BOUYS Matteo Salvini
Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Italia ar putea deveni țara care va provoca destrămarea Uniunii Europene, afirmă editorialistul publicației austriece Contra Magazin.

CHIȘINĂU, 16 oct — Sputnik. Noua coaliție de guvernare din Italia intenționează să exercite presiuni asupra Germaniei, Franței și Comisiei Europene în chestiunea restructurării datoriei italiene, iar acest lucru poate duce la o destrămare a Uniunii Europene, scrie Contra Magazin.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Matteo Salvini a spus cine sunt „inamicii Europei” care au adus „frica” - Video

Potrivit editorialistului publicației austriece, Roma, de facto, "a declarat război" lui Merkel și UE. Astfel, vicepremierul italian, ministru al Dezvoltării Economice, Luigi Di Maio, din partea mișcării "Cinci Stele" și ministrul Afacerilor Interne, Matteo Salvini, liderul partidului Liga, care insistă pe apărarea independenței țării în fața Bruxelles-ului, au elaborat un proiect al bugetului în care diminuarea impozitelor și venitul universal depășesc limitele impuse de UE de 2 la sută din PIB a deficitului bugetar- 2,4 la sută.

Totodată, potrivit publicației, ministrul italian al Finanțelor, Giovanni Tria, nu dorește să coordoneze un astfel de proiect al bugetului cu Bruxelles, preferând o variantă mai pro-europeană.

Totuși, scrie portalul, Salvini și Di Maio au anumite asuri în mânecă: datoria de stat care depășește 2 triliarde de euro, aproximativ un triliard de euro datorie în sistemul Target2 și sistemul bancar aflat în stare de faliment. Se menționează că printr-o astfel de politică aceștia vor putea exercita presiuni asupra șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și șeful FMI, Christine Lagarde, pentru a primi cele mai avantajoase modele de restructurare a datoriei.

Pentru guvernul italian acest lucru ar reprezenta o adevărat „gură de aer proaspăt". Iată de ce deficitul bugetului a depășit inițial 2 la sută, iar apoi a revenit la nivelul acceptabil. Totuși, Roma a impus niște condiții, cu care nu este de acord Bruxelles, prezentat ca "o întruchipare a răului", stimulându-se dorința cetățenilor italieni de a părăsi Uniunea Europeană.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Matteo Salvini acuză conducerea Uniunii Europene de spirit distructiv

Cea de-a doua parte a „ofensivei", pe care Salvini o consideră una din principalele ținte, este reconstrucția Uniunii Europene. În acest scop, politicianul italian a devenit un aliat al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, care se poziționează deschis împotriva președintelui Franței, Emmanuel Macron, și Juncker, iar în cazul în care liderul ungar va fi exclus din Partidul Popular European, atunci acesta se va poziționa și împotriva lui Merkel, ceea ce corespunde intereselor ministrului italian al Afacerilor Interne. În acest caz, consideră jurnalistul, Orban va intra în alianță cu eurosceptica "Alternativă pentru Germania".

Editorialistul de la Contra Magazin subliniază că ceea ce se întâmplă poate vorbi despre sfârșitul Uniunii Europene în forma pe care o cunoaștem astăzi. În opinia lui, Uniunea Europeană se află într-un situație complicată, care se poate finaliza cu destrămarea comunității și formarea unei noi uniuni.

Fluxul de știri
0