Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Expert rus: „Acordăm o importanţă deosebită creării Comisiei ruso-române”

© Sputnik / Georgiana ArseneForumul diplomatic internațional - România
Forumul diplomatic internațional - România - Sputnik Moldova
Abonare
Afirmaţia îi aparţine Tatianei Zakaurţeva, prim-prorector al Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.

BUCUREŞTI, 15 oct — Sputnik, Georgiana Arsene. Astăzi, la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură de la Bucureşti a avut loc Forumul diplomatic internaţional „140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România: istorie şi perspective ale cooperării".

Ce ne oferă această aniversare? Iată întrebarea la care a răspuns, extrem de clar, prim-prorectorul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Tatiana Zakaurţeva, care a susţinut că această aniversare ne oferă ocazia de a examina perspectivele relaţiilor dintre ţările noastre în secolul XXI, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea ştiinţifică şi umanitară.

Briefingul purtătorului de cuvânt al MAE din Rusia, Maria Zaharova, organizat la Koktebel - Sputnik Moldova
România și Federația Rusă vor crea o platformă de dialog

„Relaţiile tradiţionale s-au răcit în ultimul deceniu şi jumătate, de când vectorul direcţiei politice externe româneşti este orientat spre Atlantic iar Rusia a încetat să mai intereseze partea română în calitate de partener politic. Cu toate acestea, bunele noastre relaţii de vecinătate s-au păstrat în continuare", a declarat Tatiana Zakaurţeva, în cadrul Forumului, adăugând că principalul aspect în contextul condiţiilor actuale este ascultarea şi înţelegerea reciprocă.

România urmăreşte, de asemenea, să-şi păstreze identitatea naţională în afacerile internaţionale şi nu doreşte să se identifice necondiţionat cu structurile euro-atlantice, a mai explicat expertul rus.

Care este condiţia esenţială pentru cooperarea dintre România şi Rusia? Zakaurţeva a punctat, în acest caz, susţinerea şi consolidarea păcii şi stabilităţii, afirmarea priorităţii unui sistem de securitate european fiabil, o cooperare eficientă în cadrul mecanismului regional, consolidarea cooperării şi păcii în Balcani.

Deosebit de importantă rămâne, pentru cele două ţări, cooperarea în combaterea terorismului internaţional şi a criminalităţii transfrontaliere.

Calitatea de membru, în acelaşi timp, în mai multe organizaţii inetrnaţionale, cum ar fi, de pildă, Organizaţia Naţiunilor Unite, AIEA, BERD, FAO, Interpol, OMC etc, a Rusiei şi României dă ocazia participării la programe internaţionale ample pentru a consolida stabilitatea internaţională în diferite domenii.

O prioritate deosebită au căpătat-o astăzi în relaţiile bilaterale ştiinţa şi cultura.

„În domeniile ştiinţei, educaţiei şi culturii, în domeniul istoric am dezvoltat relaţii deosebit de strânse deşi, desigur, o anume înstrăinare reciprocă în ultimii ani a lăsat, totuşi, o amprentă negativă asupra lor. Cu toate acestea, interesul pentru România în societatea rusă rămâne constant", a explicat prim-prorectorul Academiei Diplomatice a MAE al Rusiei care a menţionat, totodată, necesitatea unei mai mari pătrunderi a realizărilor culturii şi artei româneşti în Rusia, iar procesul de îmbogăţire reciprocă a culturilor noastre ar fi mai intens dacă ar fi susţinut suplimentar de finanţare la nivel de stat.  Şi aceasta fiindcă nu ar mai trebui să ne limităm la contactele dintre artişti sau cele dintre personalităţile culturale.

Mai mult, MAE al Rusiei susţine programe educaţionale pentru tinerii diplomaţi, iar Academia Diplomatică a MAE este platforma centrală pentru implementarea unor astfel de proiecte. În fiecare an, Academia acceptă 130 de tineri diplomaţi din 18 ţări, iar România are propria sa cotă de 15 studenţi anual.

„Din păcate, aceste oportunităţi nu sunt încă utilizate de partea română. În cadrul Academiei se studiază limba română ca limbă de comunicare profesională", a explicat Zakaurţeva, adăugând că îşi doresc să aibă o universitate parteneră în România cu care să poată face schimburi academice complete.

„Acordăm o importanţă deosebită creării Comisiei ruso-române privind diplomaţia publică şi dialogul ştiinţific şi cultural, prima astfel de comisie organizată cu ţările din regiunea balcanică", a precizat Tatiana Zakaurţeva, adăugând că această Comisie are rolul de a reuni capacităţile de expertiză ale oamenilor de ştiinţă din cele două ţări în studiul diferitelor momente ale istoriei şi modernităţii.

Reprezentantul Academiei Diplomatice a MAE al Rusie a explicat că posibilitatea de a crea o platformă de dialog cu o ţară atât de importantă în Balcani cum este România bucură, iar Memorandumul de cooperare cu Centrul pentru Politică Externă şi Securitate va fi  contribuţie importantă la dezvoltarea contactelor dintre comunitatea ştiinţifică şi culturală din Rusia şi România şi va deschide noi oportunităţi pentru cercetarea ştiinţifică bilaterală.

Fluxul de știri
0