Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se prăbușește sau nu: Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Capitală?

© Sputnik / Miroslav RotariСтройка
Стройка - Sputnik Moldova
Abonare
Pe parcursul anului au fost făcute pronosticuri dintre cele mai pesimiste cu privire la evoluția pieței imobiliare din țara noastră, inclusiv în ceea ce privește vânzarea locuințelor în capitală.

CHIȘINĂU, 14 oct — Sputnik. Mai mulți experți au afirmat că piața imobiliară ar putea să se prăbușească, și că oamenii nu mai sunt interesați de procurarea imobilelor.

Practica a arătat însă altceva, imobilele sunt în continuare la mare căutare, consideră expertul în imobiliare Oleg Luchian, proprietar al unei agenții de vânzare a caselor și apartamentelor. El a declarat pentru Sputnik Matinal că vânzările imobiliarelor în acest an în raza municipiului Chișinău nu au scăzut, ba mai mult, în luna august agențiile au constatat un adevărat "boom".

Locuințele care sunt la mare căutare

Potrivit specialistului, în luna august a acestui an au fost foarte multe solicitări, în special pentru apartamente cu reparație și mobilate, prețul cărora variază între 45 și 60 de mii de euro, în funcție de suprafață, zona amplasării, infrastructură, iar cererile de apartamente nu au fost satisfăcute în totalitate.

"Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere, iar prețul acestora variază între 45 și 60 mii euro. Printre priorități se află și locuințele cu o cameră care au de la 30 până la 40 de metri pătrați. Persoanele care își doresc apartamente cu trei camere preferă spații mari, de la 80 mp și mai mult", a declarat Oleg Luchian.

Este vorba în primul rând de casele noi. Cât privește casele vechi, aici a fost înregistrată o ușoară stagnare, a mai spus expertul.

Blocuri - Sputnik Moldova
Expert: Piața imobiliară din Moldova ar putea exploda ca o „bulă de săpun"

În ceea ce ține de prețuri, în ambele cazuri, nu putem vorbi de o mare schimbare, maxim unu-două procente, nu mai mult.

Când cumpără moldovenii apartamente

Specialistul a explicat că în decursul unui an sunt trei perioade foarte active când oamenii sunt în căutarea unor apartamente, în mod special, în luna august și decembrie

Perioada de stagnare pentru ramura imobiliară este sfârșitul lunii septembrie, octombrie, iar spre sfârșitul anului este iarăși creștere.

"Perioada în care se investește cel mai mult în imobile este iulie, august, septembrie, când revin de peste hotare persoanele plecate la muncă și încearcă să investească banii câștigați. În momentul de față, cea mai bună investiție este investiția în imobile. Tradițional, o nouă creștere este așteptată spre sfârșit de an", a subliniat Oleg Luchian.

Prăbușirea pieței imobiliare — doar u zvon

Specialistul susține că numărul total de blocuri care vor fi date în folosință până la sfârșitul anului va crește semnificativ. Mulți dintre dezvoltatorii urbani au finalizat lucrările, iar darea în folosință este mai mult o procedură juridică.

Жилой квартал - Sputnik Moldova
Societate
Cum să procuri un apartament în Chișinău: Riscurile de pe piața imobiliară

În plus, expertul susține că migrația internă foarte mare care este înregistrată în țară va asigura în anii următori o cere constantă a cererii de apartamente, iar prăbușirea pieței imobiliare este deocamdată un zvon neargumentat.

Ce părere au alți experți

Însă nu toți specialiștii sunt de această părere. Expertul în domeniul imobiliar Alexandru Panov a declarat anterior că veniturile constructorilor de locuințe s-au redus substanțial în ultima perioadă. El a explicat pentru Sputnik de ce se întâmplă acest lucru. În opinia lui, piața imobiliară este saturată astfel că oferta depășește cu mult cererea.

"Unul dintre factorii care au influențat în primul rând asupra formării prețurilor și obținerea câștigurilor este scăderea volumului vânzărilor. Chiar și cu 15-20 de ani în urmă se înregistra un deficit substanțial de locuințe, comparativ cu necesitățile și posibilitățile financiare ale oamenilor, de aceea spațiul locativ era la mare căutare și era cumpărat foarte activ. Acum piața este saturată astfel că oferta depășește cu mult cererea. Evident, sunt mulți oameni care ar dori să aibă o locuință proprie însă, din păcate, aceștia nu dispun de posibilități financiare pentru a-și cumpăra această locuință", a subliniat expertul imobiliar.

Paradoxuri pe piața imobiliară

Въезд в Кишинев - Sputnik Moldova
Paradoxuri pe piața imobiliară: Apartamente tot mai ieftine, cumpărători tot mai puțini

Economistul Viorel Gârbu atenționa anterior asupra unei situații paradoxale: în pofida diminuării cererii de locuințe, crește numărul construcțiilor noi în Capitală. De ce se întâmplă acest lucru?

"Economia moldovenească nu se dezvoltă, abordările privind dezvoltarea sunt cele vechi… Nu ne prea ajunge perspicacitate. Judecați și singuri. Logica imigranților plecați la muncă este explicabilă: de ce să-ți cumperi apartament în Chișinău, dacă în Moldova nu ai unde munci? Pe parcursul mai multor ani, economia noastră s-a dezvoltat (și se dezvoltă și acum) din contul unor infuzii financiare venite din exterior, însă acest lucru nu poate să continue prea mult", a esplicat Gârbu.

Expertul nu exclude apariția unor problemele pe piața imobiliară, în cazul în care mediul de afaceri din Moldova nu-și va diversifica investițiile.

În ciuda suprasaturării pieței, prețurile locuințelor în Moldova rămân în continuare mari. În această situație, există riscul de prăbușire a pieței, deoarece toate aceste clădiri nou construite, care au apărut ca ciupercile după ploaie, nu vor fi solicitate de potențialii cumpărători, a mai opinat Gârbu.

Imigrația internă va asigura cererea

Дом - Sputnik Moldova
Ce se întâmplă pe piaţa imobiliară din Moldova şi cine cumpără apartamentele în Capitală

Și expertul în domeniul imobiliar Petru Oleinic semnalează o tendință îngrijorătoare: tot mai mulţi moldoveni îşi vând locuinţele şi pleacă peste hotare, mulţi — pentru totdeauna.

Potrivit expertului, numărul moldovenilor care îşi vând locuinţele este în creştere. Şi dacă anterior cetăţenii noştri reveneau în ţară după ce munceau un timp în străinătate şi îşi cumpărau alte imobile, acum rar cine se mai întoarce.

Totodată, potrivit acestuia, un factor ce stimulează piaţa imobiliară este migraţia internă. Iar în această privință opinia lui Petru Oleinic coincide cu cea a lui Oleg Luchian, care consideră că imigrația internă va asigura în anii următori o cere constantă a cererii de apartamente.

"Tot mai mulţi oameni din regiunile ţării se mută cu traiul la Chişinău şi îşi cumpără locuinţe. De asemenea, se fac în continuare investiţii în imobiliare în scopul protejării capitalurilor. Pentru cineva care a muncit 10-15 ani în afara ţării nu există practic o altă modalitate de aşi proteja banii", a conchis Oleinic.

Fluxul de știri
0