Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce moldovenii nu acceptă să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală

© SputnikDiana Berari
Diana Berari - Sputnik Moldova
Abonare
Motivul pentru care moldovenii nu acceptă să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală.
De ce moldovenii nu acceptă să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală

Moldovenii nu acceptă să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală deoarece nu sunt suficient de informați sau se conduc după anumite dogme greșite. 

Mama micuței Delia, copila ale cărei organe (ficatul și rinichii) au fost donate pentru a salvat alte trei fetițe din România, spune că în țara noastră ar trebui să existe mai multe campanii de informare privind importanța donării organelor persoanelor aflate în moarte cerebrală, deoarece doar așa moldovenii vor fi mai informați și vor putea salva măcar o altă viață.

Kidney transplant surgery. File photo - Sputnik Moldova
Transplantul de organe în Moldova: între mituri și realități

„Cu tot respectul față de autorități, dar consider că se comunică prea puțin despre posibilitatea salvării altor persoane prin donarea organelor unui pacient aflat în moarte cerebrală. Posibil că aceste campanii de informare, care se fac, sunt prea generale. Oamenii nu cunosc care sunt situațiile concrete când organele pot fi donate. De exemplu, o persoană aflată în comă nu poate fi un donator, deoarece doar moarte cerebrală poate fi un indicator pentru donare", a declarat Diana Berari, mama micuței Delia, ficatul și rinichii căreia au fost donate pentru salvarea a trei fetițe din România.

Experiența de a pierde pe cineva drag este tragică, de aceea mulți oameni nu pot lua decizii corecte când ajung în astfel de situații, spune psihologul Diana Berari.

„Oamenii trebuie pregătiți pentru astfel de situații, fiindcă atunci când ajungi în astfel de situația tu nu mai poți să iei decizii corecte, chiar dacă ulterior regreți că nu ai acceptat să salvezi alt om", a adăugat Diana Berari.

Totodată, mulți moldoveni se conduc după anumite dogme greșite.

„Al doilea aspect este faptul că oamenii sunt superstițioși, iar aceste superstiții nu sunt justificate. Am auzit oameni care spun că ar dona, dar le este frică de Dumnezeu. Vreau să vă spun că în Oradea a fost făcută o slujbă specială pentru ca Delia să reziste, iar transplantul să fie reușit", a adăugat Diana Berari.

Făcând referire la reticența unor oameni în ceea ce privește posibilitatea salvării unor persoane prin donarea organelor rudelor aflate în moarte cerebrală, mama micuței Delia i-a îndemnat pe aceștia să se pună în situația celor care au nevoie de ajutorul lor.

Grigore Romanciuc și Radu Avădănii - Sputnik Moldova
Video
Emisiunea „Kilometrul O", cu Vasile Dosca. Transplantul, o nouă șansă la viață

„Ar fi bine ca fiecare, nu dă Doamne să ajungă în astfel de situație, înainte de a lua decizia, să se gândească cum s-ar simți dacă ar avea pe cineva drag pe patul de moarte. Între timp, cineva care are organul care-ți poate salva ruda, decide să îngroape acel organ…cum s-ar simți el? Noi la asta ne-am gândit și îi mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat acel cuget și am luat acea decizie împreună cu familia", a conchis mama micuței Delia.

Precizăm că Diana Berari este mama Deliei Berari, micuța care, în urma unor erori medicale la naştere, a fost diagnosticată cu encefalopatie hipoxică ischemică perinatală severă, sindrom bulbar, hipoacuzie neuro-senzorială, tetrapareză spastică. Nașterea a avut loc într-un spital privat din Chișinău.

După trei ani şi trei luni de investigații, intervenții și speranțe, Delia Berari a pierdut lupta cu boala. Atunci, părinții copilei au decis să salveze și alți copii. Astfel, rinichii și ficatul Deliei au fost donate. Acestea au ajuns la trei fetițe din România.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0