Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Emisiunea „Kilometrul O", cu Vasile Dosca. Transplantul, o nouă șansă la viață

Abonare
Transplantul de la o persoană aflată în moarte cerebrală oferă o șansa la viață unui alt om. Acest subiect a fost discutat la „Kilometrul 0", de către Vasile Dosca și invitații săi, coordonatorul de transplant de la Spitalul Sfânta Treime, Radu Avădanei,și directorul adjunct al Agenției pentru Transplant, Grigore Romanciuc.

Coordonatorul de transplant Radu Avădanei spune că lumea nu este informată că poate dona organele sănătoase ale rudelore, fapt ce le îngreunează misiunea medicilor. „Nu este deloc o misiune ușoară. Mai întâi, trebuie să diagnosticăm persoana că a intrat în moarte cerebrală. Apoi trebuie să discutăm cu rudele. Iar asta ne ia foarte mult timp. Pentru că ne străduim că ținem donatorul în viață, pentru a-i putea prelua organele, cu toate funcțiile lor vitale", a spus Radu Avădanei.

Coordonatorul spune că sunt cazuri diverse, uneori pot fi donatori odată la două luni, iar alteori zilnic. Iar din acest motiv, tot efectivul medical trebuie să fie pregătit pentru a interveni în forță.

La capitolul donatori aflați în moarte cerebrală, Republica Moldova se clasează foarte bine, afirmă directorul adjunct al Agenției pentru Transplant, Grigore Romanciuc. Acesta spune că numărul donatorilor este unul constant.

„Numărul donatorilor în ultimii doi-trei ani nu a avut nicio creștere, nicio descreștere. În principiu numărul a fost unul constant. 72% din rudele persoanelor aflate în moarte cerebrală au acceptat ca organele să fie prelevate, iar 28% au refuzat. Dacă este să comparăm, acolo unde rata de refuz este de 35%, noi stăm mult mai bine", a spus Grigore Romanciuc.

În Republica Moldova există două contre de coordonare a transplantului, unde lucrează nouă medici. La noi pot fi prelevate țesuturi, rinichi, dar și ficat.

Fluxul de știri
0